RVU

G. de Vader zegt:
'Er wordt te weinig gekuierd, dat is het grote probleem.'

Als voorproefje op de 6-delige ontmoedigingscursus 'Beter van Niet!' die vanaf woensdag 3 september bij de RVU op Nederland 3 (van 21.30 -21.55 uur) zal worden uitgezonden, een kort interview met G. De Vader.

Meneer de Vader, U heeft een tijd niets van U laten horen, waar bent u al die jaren geweest? Gewoon thuis. Zoals het hoort. Ik heb wat gelezen...Moby Dick, Kuifje, Schopenhauer, tekstboeken van Kees Torn, Jeroen van Merwijk. Heerlijk. Wat gekuierd...En natuurlijk een beetje gevolgd wat er zoal op aarde gebeurt.

En? Bent u tevreden over hoe het op aarde gaat?
Ach, tevreden...weet je wat het is? De dingen gaan vaak zoals ze gaan...daar heb je als G. de Vader niet altijd invloed op.

Maar nu komt er dan toch een ontmoedigingscursus 'Beter van Niet!'; vanwaar ineens die betrokkenheid? Nou, ik heb ooit eens iets in beweging gezet, dat heet met een duur woord 'de schepping' en dat is een tijdje redelijk gegaan, maar ik heb de laatste tijd de indruk dat de mensheid met name in Holland het spoor een beetje bijster is.

In wat voor opzicht?
Kijk, je moet tegenwoordig uitkijken met het breken van al te grote lansen voor religie, maar religie was natuurlijk wel de kurk waarop het hele gedoetje dreef.

Bedoelt U dat we allemaal weer gelovig moeten worden? Nou, 'moeten', 'moeten' ...van mij helemaal niks, maar het zou voor de meeste mensen wel een stuk prettiger zijn als ze in Mij zouden gaan geloven...

Maar dat is toch uit de tijd, in U geloven?
Hoezo uit de tijd? Een en een is toch ook nog steeds twee? Dat is toch ook niet uit de tijd? Kijk, als de mensen in Holland nou gelukkiger zouden zijn geworden, dan had je Mij niet gehoord, maar ik krijg eerlijk gezegd niet de indruk...de meeste Hollanders zijn nogal zeikerds, het spijt me dat ik het zeg....

En hoe komt dat volgens U?
Nou. Dat komt volgens mij - en dus IS het zo - Ik ben tenslotte niet voor niks G. De Vader, dat komt omdat de mensheid het geluk zoekt waar het niet ligt, namelijk in: op vakantie gaan, rijmwoorden, creatief zijn, dat soort dingen, vreselijk...

Maar wat is er tegen creatief zijn?
Op zichzelf niets, maar als je alleen al kijkt wat er in een landje als Holland op jaarbasis allemaal wordt weggeboetseerd en aan hondenmanden wordt bekleed, van dat geld kun je een middelgroot Sahel-land irrigeren...

Maar waar ligt het geluk dan, volgens U?
Het geluk ligt in de ander. Dat heb ik eens ergens gelezen en dat is natuurlijk ook zo. Ik ben zelf ook niet voor niets mens geworden. Kijk, er is niks op tegen om rijk te worden, mits je je geld gebruikt om anderen gelukkig te maken. Dat is het hele eieren eten.

En dat gaat u allemaal uitleggen in de cursus 'Beter van Niet!'? Ja, het zal wel niets uithalen, daar ben ik heel gerust op, maar dan heb ik voor mezelf tenminste het idee, dat ik de boel niet de boel heb gelaten.

Wanneer is de cursus voor u geslaagd?
Nou, de RVU mikt op een marktaandeel van 7% en een kijkdichtheid van 3%, maar Ikzelf zou al tevreden zijn als een kijker na het zien van de 6 afleveringen van 'Beter van Niet!' zou besluiten om zijn creatieve viool aan de wilgen te hangen, nooit meer op vakantie te gaan en de rest van zijn leven te gaan kuieren.

Kuieren?
Ja, kuieren. Er wordt te weinig gekuierd, dat is het grote probleem.