Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / UITNODIGING PERSVOORSTELLINGEN

Het grootste en meest swingende Afrikaanse filmfestival in Europa met recente speelfilms, korte films, documentaires.

Africa in the picture filmfestival

Put Africa in the Picture

7e editie (tweejaarlijks): 3-14 september 2003

Amsterdam (Filmtheater Rialto, Imagine IC Bijlmerplein,

KIT Tropentheater), Rotterdam (Lantaren / Venster, Odeon),

Den Haag (Filmhuis Den Haag), Utrecht (Filmtheater 't Hoogt),

Eindhoven (Plaza Futura)

Van 3 tot en met 14 september 2003 organiseert Notorious Film voor de zevende keer het filmfestival 'Africa in the Picture' in Amsterdam en een aantal andere steden in Nederland. Dit tweejaarlijkse festival vertoont een unieke doorsnede van recente films uit Afrika en de Afrikaanse diaspora die in Nederland zelden of nooit te zien zijn. Naast een publieksgericht filmprogramma is er binnen het festival aandacht voor discussies, symposia, workshops en een scholierenprogramma. Het programma Put Africa in the Picture bestaat uit een uitgebreide selectie speelfilms en documentaires uit de Afrikaanse en diaspora cinema welke geproduceerd zijn sinds de vorige editie van het festival in 2001. Tientallen films nemen je langs Ghana, Marokko, de Verenigde Staten, Suriname, Zuid Afrika en verder. De beelden en culturen bieden de kijker een scala van menselijke situaties en cross-overs.

U bent van harte uitgenodigd tot het bijwonen van de persvoorstellingen, die plaatsvinden in RIALTO, Ceintuurbaan 338, Amsterdam (tram 3/25)

PERSVOORSTELLINGEN (let op: deze persvoorstellingen staan niet vermeld op de NFC persvoorstellingenlijst):

WOENSDAG 27 AUGUSTUS

10.30 - 10.37 uur That's me
Sasha Wales Smith, Zimbabwe, 2001, beta, 7 min, documentaire, Engels Seropositieve jonge homo uit het land van homohater Mugabe filosofeert over leven en dood.

10.40 - 12.10 uur Et Après (Openingsfilm)
Mohamed Ismaïl, Marokko, 2002, 35mm, 92 min, fictie, Arabisch, e.o. Het grote kassucces van het afgelopen jaar in Marokko. Familiedrama tegen de achtergrond van de illegale oversteek naar Europa.

12.30 - 12.45 uur Quest to Ref
Ben Watkins en Guy Guillet, V.S., 2002, beta, 15 min, fictie, Engels Komisch filmpje over een jonge man die vorm probeert te geven aan zijn grote droom en obsessie: NBA-scheidsrechter worden.

12.50 - 14.25 uur Le Fleuve
Mama Keïta, Guinée, 2002, 35mm, 95 min, fictie, Frans, e.o. Crimineel verdwaalt in zijn eigen leven na weerzien met Afrika. De zoektocht naar de rivier biedt een interne ontdekkingsreis naar zijn identiteit en herkomst.

DONDERDAG 28 AUGUSTUS
In samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) Deze films worden in september tijdens Africa in the Picture vertoond. Daarna zijn zij te zien in het Filmtheater Rialto. Vanaf 11 oktober met 'Tigers on Tour' op tournee langs 20 filmtheaters in Nederland.

10.30 - 12.05 uur Heremakono (Waiting for Happiness) Abderrahmane Sissako, Frankrijk / Mauretanië 2002, 35 mm, 96 min, fictie, Hassaniyya /Frans, n.o.

In Mauretanië worden huizen die slechts gebouwd zijn voor tijdelijke bewoning Heremakono genoemd: wachten op geluk. Nouadhibou, een klein plaatsje aan de kust van Mauretanië, is een transitplek waar mensen eveneens wachten op geluk. In afwachting van zijn vertrek naar Europa, bezoekt Abdallah er zijn moeder. Aanvankelijk niet geïnteresseerd in de plaatselijke gebruiken en de taal niet machtig raakt hij toch in de ban van de plaatselijke bewoners. Heremakono werd in 2003 uitgeroepen tot de beste film van het Pan-Afrikaanse filmfestival Fespaco in Burkina Faso.

12.45 - 14.25 uur Promised Land
Jason Xenopolous, Zuid-Afrika 2002, 35 mm, 100 min, fictie, Afrikaans/Engels, n.o. De advocaat George keert na jaren terug naar Rietvlei, de boerderij waar hij ooit een deel van zijn jeugd doorbracht. Hij strandt met zijn auto en vindt onderdak bij een Afrikaner familie. Hun gastvrijheid wordt steeds benauwender. Geïntrigeerd door dochter Carla en haar gevoelige broer Paul ontdekt hij langzaam de gruwelijke waarheid rond Rietvlei. In Xenopolous' debuutfilm wordt het unheimische gevoel van de hoofdpersoon versterkt door het droge, lege landschap en de schitterende natuurbeelden van afwisselend helderblauwe en zwarte, dreigende luchten. Xenopolous is van 4 tot en met 7 september in Amsterdam

14.45 - 16.05 uur Abouna (Our Father)
Mahamat-Saleh Haroun, Tsjaad / Frankrijk, 2002, 35mm, 85min, fictie, Frans, n.o. Als de vader van Tahir en Amine plotseling vertrokken is, zoeken zij hem overal. Ze spijbelen en verstoppen zich in een bioscoopzaal waar ze hun vader denken te zien in de film. Ze stelen de film en worden gesnapt. Hun moeder stuurt hen naar de koranschool. Tahir en Amine besluiten te ontsnappen maar na hun eerste mislukte poging worden zij nog harder aangepakt. Abouna, met de Nederlands Ethiopische cameraman Abraham Haile Biru, won de prijs voor de beste fotografie op het pan-Afrikaanse filmfestival Fespaco in Burkina Faso.

THEMA'S

Evenals vorige edities is het programma opgedeeld in verschillende thema's: Maghreb in the Picture - Noord Afrikaanse films van de nieuwe generatie filmmakers uit Marokko, Algerije en Tunesië. Copyright South Africa - toont de sterke opleving van de Zuid-Afrikaanse filmindustrie. Gay Africa - nog steeds taboe in het merendeel van Afrika en de diasporagemeenschappen. Video Ghana - drie wereldpremières van een in Ghana zeer populair dramagenre. Madame Africa - een vrouwenavond op 8 september in Rialto. Alien Nated - met aandacht voor de dubbele vervreemding die migranten, vluchtelingen en hun kinderen ervaren in eigen land en in het land van herkomst. Urban Vibes - een ontdekkingstocht langs de stedelijke jongeren- en muziekculturen in de VS, Engeland en Zuid-Afrika Aids Alert - met de visie van filmmakers op deze ramp die Afrika in het bijzonder treft.

OVERIGE PROGRAMMERING

Naast het filmprogramma zijn er workshops, een scholierenprogramma en talkshows. In samenwerking met Stop Aids Now wordt op 11 september in filmtheater Rialto het symposium Aids Alert georganiseerd.

LOCATIES

De centrale locatie voor het festival is Filmtheater Rialto te Amsterdam. Hier zal het volledige filmprogramma te zien zijn en vinden alle omringende activiteiten van het festival plaats. Daarnaast zijn in Amsterdam films en activiteiten geprogrammeerd in Imagine IC (Amsterdam Zuidoost) en in het KIT Tropentheater. Een gedeelte van het filmprogramma zal in dezelfde periode te zien zijn in Den Haag (Filmhuis Den Haag); Rotterdam (Lantaren/Venster en Odeon); Utrecht (Filmtheater 't Hoogt) en Eindhoven (Plaza Futura). Ook vinden er openluchtvoorstellingen plaatsvinden in Amsterdam in de Pijp op 21 en 22 augustus (Marie Heinekenplein) en in Amsterdam Zuidoost op 4 september (Bijlmerplein) de werelpremière van de eerste Ghanees-Nederlandse co-productie, See You Amsterdam.

's Graveland, augustus 2003.

www.africainthepicture.nl

PUBLICITEIT

(vanaf heden vanwege ziekte Annette Burgers - AitP):

MVSP

Monique van Schendelen / Pauline Verhoeven / Jay Soerdjablie Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606
E-mail: info@mvsp.nl

Africa in the Picture
Postbus 16404, 1001 RM Amsterdam.
Bezoekadres: Prinsengracht 450 - 1
Mariët Bakker - artistiek directeur,
Peggy Burke - marketing en communicatie
Tel: 020 6227151, Fax: 020 6271544
Mob MB: 06 11360484 Mob PB: 06 21895090
E-mail: info@aitp.nl
www.africainthepicture.nl

---- --