Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


03/09/03 Prins van Oranje opent nieuwe huisvesting Unie van Waterschappen te Den Haag

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent woensdag 3 september 2003 de nieuwe huisvesting van de Unie van Waterschappen in Den Haag. De belangenorganisatie van alle waterschappen in ons land vierde afgelopen voorjaar haar 75-jarig bestaan. Waterschappen zijn democratisch georganiseerde overheden die belast zijn met kwantitatief en kwalitatief regionaal waterbeheer. Op het bureau van de Unie van Waterschappen werken circa zestig medewerkers.

De 48 waterschappen staan de komende jaren voor grote opgaven als gevolg van onder andere klimatologische veranderingen (intensievere neerslag, meer wateroverlast, meer droogte) en de invoering van de nieuwe (ecologische) Europese Kaderrichtlijn Water. Meer ruimte voor water is een van de motto's voor de komende jaren. Waterschappen en andere overheden zoeken overal in Nederland naar locaties om water eerst meer te kunnen vasthouden en te bergen voordat het (uiteindelijk) door pompen en malen wordt afgevoerd. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen ondertekenden daartoe begin juli een Nationaal Bestuursakkoord Water.

De vereniging onderhoudt op centraal niveau onder andere contacten met politiek Den Haag, met ministeries, de gezamenlijke provincies (IPO), de gezamenlijke gemeenten (VNG) en tal van andere organisaties. De Prins van Oranje onderhoudt als voorzitter van de landelijke Commissie Integraal Waterbeheer geregeld contact met vertegenwoordigers van de waterschappen.

Als openingshandeling onthult de Prins van Oranje twee kunstwerken. Het eerste kunstwerk omvat transparante panoramafoto's van Gerco de Ruijter in de entree en aan de buitenzijde van het trappenhuis van het nieuwe Unie-gebouw. Voor het tweede kunstwerk tekende Bruno Ninaber van Eyben. Hij ontwierp twee zwart granito zitbanken voor op het brede trottoir aan de voorzijde van het gebouw.