AMERICAN BOOK CENTER

Futuroloog Howard Rheingold over superefficiƫnte Smart Mobs

Amsterdam, 27 augustus 2003

De vermaarde futuroloog en kleurrijke ex-hippie Howard Rheingold zal op woensdag 3 september om 15:30 een lezing geven in The American Book Center Treehouse op de Voetboogstraat 11 in Amsterdam. Op bezoek in Nederland verheldert Rheingold zijn visie op de sociale gevolgen van mobiele telefonie en mobiel internet uit zijn boek 'Smart Mobs: The Next Social Revolution'.

Rheingold zag halverwege de jaren tachtig al in dat computers de wereld zouden veranderen. Begin jaren negentig lanceerde hij de term virtual community. Het werden gevleugelde woorden die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit discussies over het internet. Tegenwoordig houdt hij zich voornamelijk bezig met mobiele telefonie. Wat zijn de gevolgen van al dat koortsachtige getelefoneer, overal en op ieder tijdstip? Volgens Rheingold zal het enerzijds de wijze veranderen waarop we met anderen omgaan, en anderzijds de manier waarop we informatie opnemen uit onze omgeving.

Al zijn observaties hangt Rheingold op aan de term smart mobs; een sociaal verband dat stante pede kan ontstaan en net zo snel weer kan verdwijnen. Het was een smart mob die met behulp van SMS een politieke revolutie ontketende in de Filippijnen. Tegenstanders van de WTO wisten zich met behulp van mobiele telefoons te organiseren tot dynamische zwermen. En jongeren over heel de wereld vormen Thumb Tribes - zo genoemd vanwege hun door SMS goed ontwikkelde duimspieren