Provincie Utrecht

Persbericht

Opening van het eerste wijksteunpunt wonen, zorg en welzijn in Zeist

29-8-2003
Op woensdag 3 september opent gedeputeerde mr. J.G.J. Kamp 'Hebron', het eerste wijksteunpunt voor senioren in Zeist. Door dit steunpunt kunnen senioren in de wijken Staatsliedenkwartier, Zeist-Noord en Verzetswijk langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. In dit punt komt 24 uurszorg, maar ook dagverzorging, maaltijdverstrekking en recreatieve activiteiten. Kortom welzijn en zorg aan huis. De realisatie van het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, die middelen beschikbaar heeft gesteld.
---

Crisisopname en slaapwacht
In het Staatsliedenkwartier, Zeist-Noord en Verzetswijk wonen veel ouderen. Zij hebben steeds meer behoefte aan zorg. Om hieraan tegemoet te komen is Hebron, gesitueerd in het seniorencomplex Binnenhof, flink gerenoveerd. Er is een ruimte voor dagverzorging gekomen, een keuken en een magazijn. Er is ruimte voor welzijnsactiviteiten maar ook voor de slaapwacht die 's nachts zorg kan leveren. Bovendien is er plaats voor crisisopname. Bijvoorbeeld voor buurtbewoners die net uit het ziekenhuis komen en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. Woningbouwvereniging de Kombinatie en Zeisterwoude extramurale zorg, locatie Binnenhof, werken samen in dit project. Zij hebben gebruik gemaakt van middelen vanuit de provincie Utrecht. In dit geval van de 'opplusregeling'.

Wel Thuis!
De provincie Utrecht stimuleert de uitbreiding van het aantal woningen met zorg en welzijnsvoorzieningen op maat. Hiervoor is het provinciale programma Wel Thuis! gestart. Dit programma moet er mede voor zorgen dat er meer woningen met zorg komen. Omdat de provincie zelf niet bouwt en zelf geen zorg levert, richt het programma zich voornamelijk op externe partijen. De provincie is een soort vliegwiel, wil vooral stimuleren en ondersteunen. Veel ouderen en gehandicapten wonen immers liever thuis en in een gewone woonwijk dan in een zorginstelling. In veel gevallen kan dat ook, als er tenminste voldoende aangepaste woningen zijn. En er in de buurt voldoende aanvullende zorg geboden wordt.

De opening
Gedeputeerde mr. J.G.J. Kamp verricht op 3 september om 11.00 uur de opening van Hebron. 's Middags, vanaf 13.30 uur, is er open huis voor alle wijkbewoners en andere belangstellenden.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 2582153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl