Gemeente Zoetermeer

Aanmeldingen conferentie "bouwen aan wonen" in Zoetermeer overtreft verwachtingen

Aanstaande woensdag 3 september organiseert de raadscommissie Stedelijke Voorzieningen de conferentie "bouwen aan wonen". Deze conferentie wordt gehouden ter voorbereiding op de behandeling van twee nota's verderop dit jaar, namelijk het Stedelijk Beleidskader Wonen en de lange termijn Woonvisie, door commissie en gemeenteraad. Voor de conferentie zijn vertegenwoordigers van vragende en aanbiedende partijen op de Zoetermeerse woningmarkt alsmede deskundigen op het gebied van de woningmarkt uitgenodigd.

In september bespreekt de raadscommissie Stedelijke Voorzieningen het Stedelijk Beleidskader Wonen. Naar verwachting zal de commissie in december tevens de lange termijn Woonvisie bespreken. Deze nota's zullen bepalend zijn voor de ontwikkeling van de Zoetermeerse woningmarkt op korte en langere termijn.
Voor de behandeling van de nota's willen de leden van de commissie graag de meningen horen van een aantal externe deskundigen en van partijen die betrokken zijn bij de Zoetermeerse woningmarkt, maar ook van de belangenvertegenwoordigers van de Zoetermeerse ingezetenen. Door het belang van het onderwerp en mede door de dualisering is niet gekozen voor het houden van een zogenaamde hoorzitting, maar voor een conferentie als werkvorm voor de versterking van de volksvertegenwoordigende rol van de raad.
De deskundigen zijn mevrouw Gera Esser van de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden, Friso de Zeeuw van Bouwfonds Ontwikkeling en Peter Boelhouwer van Onderzoeksinstituut OTB Delft. Zij zullen hun visie geven op de Zoetermeerse woningmarkt, mede aan de hand van knelpunten die de belangenvertegenwoordigers hebben aangegeven. De organisatie ging van tevoren uit van ongeveer 50 deelnemers, inmiddels heeft zich het dubbele aantal aangemeld. De deelnemers bestaan uit woningcorporaties, commerciële verhuurders, makelaars en projectontwikkelaars aan de aanbodzijde en belangenverenigingen van huurders, kopers jongeren, ouderen, minima en gehandicapten aan de vraagzijde en de leden van de Zoetermeerse gemeenteraad.

De conferentie wordt gehouden op woensdag 3 september van 17.00 uur tot 21.00 uur in het Stadhuis van Zoetermeer. Het programma begint met een inleiding die gehouden wordt door de voorzitter van de commissie en dagvoorzitter Bert Broekman. Vervolgens zal Gemma Smid, wethouder Wonen, een toelichting geven op het Stedelijk Beleidskader Wonen. Daarna geven de drie genoemde deskundigen hun visie weer. Na de pauze gaan de genodigden in discussie met een panel waarin de woordvoerders van de politieke partijen zitting nemen, aan de hand van stellingen. Discussieleider bij deze paneldiscussie is Frits Huffnagel, fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam en deelnemer aan het Lagerhuis-debat.

Laatste wijziging: 02-09-2003