Gemeente Breukelen


Staat van kaden en dijken geen reden tot ongerustheid

De oost- en westzijde van de Bijleveld, de Verlengde Bijleveld-oost, de zuidzijde van de Grote Heicop (Kockengen) en de zuidzijde van Haarrijn zijn geïnspecteerd op droogte- en lengtescheuren, muskusratschade, lekkage, vervormingen, erosie en de aanwezigheid van drijfvuil. Dit gebeurde puur uit voorzorg. Uit de eerste controlerapporten blijkt dat er geen reden is tot ongerustheid of bijzondere maatregelen. De inspecties vinden ook komend weekend en begin volgende week nogmaals plaats.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden inspecteert alle kaden binnen de gemeente Breukelen elk half jaar en de dijken drie maal per jaar. Dat is conform de normen die hiervoor een paar jaar geleden zijn vastgesteld. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, is dinsdag 2 september besloten om kaden met een veenondergrond extra te inspecteren.

De weersverwachtingen spreken van milde buien. De kans op zware regenval is klein. Desalniettemin is het waterschap op zijn qui-vive. Het gaat immers om een uitzonderlijke droogte die heel zelden voorkomt. Door intensief te controleren kan het waterschap tijdig (nood-)maatregelen nemen om zo dijkverschuivingen of doorbraken te voorkomen.