Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 3 september 2003 Publicaties - 3 september 2003
Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd Gemeente Brunssum bezuinigt Contracten voor beter wonen in Brunssum Commissievergaderingen Brunssum wil meer bewegen U vindt veilig wonen belangrijk? Open Monumenten Dag op 14 september Brunssum presenteert eerste Schutterspark blijft park voor Brunssumers Met volle spuitkracht Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Oudkomers aan het woord
Wijkatlas 2003 op internet Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
Koopzondagen 2003 Raadsvergadering van 8 en 9 juli 2003 Alles wat u wilde weten over Brunssum Laat uw stem horen via het referendum
Evenementenkalender 2003 Spreekuren wethouders
Weekmarkt
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Sloop Heufke gestart Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Kloostertuin krijgt eigen engel
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 In den Kloostertuyn klaar Bouwen zonder vergunning? 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Stedelijke vernieuwing in De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Bouw zorgcomplex Emma gestart
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Beperkte overlast bouw Vul uw bouwaanvraag goed in!
Heeft m'n buurman bouwplannen?
Gratis cursus: 'Een held met weinig geld' Nieuwe raadsgriffier Vraag tijdig de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan! Dualisme in de Informatiepunt voor huursubsidie Inspreekuur voor burgers VERKEER/VERVOER: JONGEREN IN BRUNSSUM:
Werkzaamheden Rumpenerstraat starten 1 september Brunssumse stichting '4 U 2' voor jongeren opgericht
Verkeersspreekuur Sportpas voor jongeren in Brunssum
---

Sloop Heufke gestart

Het is één van Brunssums oudste gebieden, de hoek Heufkestraat, Dorpstraat en Europalaan. Eeuwen geleden lag hier een kasteel (het Bekshoes) en lang geleden liep hier een beekje. Op deze historische plek zal in de tweede helft van dit jaar begonnen worden met de bouw van moderne appartementen en riante eengezinswoningen. Eind vorige week is de sloop gestart van de bestaande woningen.

Momenteel liggen er aan het knooppunt Europalaan - Dorpstraat 36 etagewoningen (aan de Heufkestraat) en 30 woningen (van het Bexhoes). Deze worden de komende weken gesloopt. Het is de bedoeling om hier 3 woonblokken te bouwen. Op de hoek Heufkestraat/Ridder Bexstraat komen 12 huurappartementen in de duurdere klasse. Aan de rotonde zelf komen 14 koopappartementen te liggen en iets verderop, in de richting van de Europalaan, komt tenslotte een blok met nog eens 12 koopappartementen. Tenslotte voorziet het bouwplan ook in 6 stadswoningen (koop) met tuin. Deze komen aan de Heufkestraat te liggen.

Park
De appartementen worden uitgevoerd in verschillende prijsklassen. Twee woonblokjes krijgen een ondergrondse parkeergarage. De bewoners van de andere appartementen krijgen een parkeerplaats naast het gebouw. Door de centrale ligging ten opzichte van het centrum zijn de appartementen ideaal voor senioren.

Door de situering van de gebouwen ontstaat er een binnenterrein. Dit terrein krijgt een parkachtige invulling. In het parkje wordt een waterpartij aangebracht. Het water staat symbool voor het ontspringen van het historische beekje dat vroeger in de kom van de Dorpstraat stroomde.

Meer variatie
Met de nieuwbouw ontstaat in dit gedeelte van Brunssum-Noord meer woningdifferentiatie (een mix van koop- en huurwoningen) en meer stedenbouwkundige variatie (een betere afwisseling van appartementen, etagewoningen en grondgebonden woningen). Ook zal het aanbod van (duurdere) koopwoningen kapitaalkrachtige kopers aantrekken, wat leidt tot een gevarieerdere bevolkingssamenstelling en een impuls voor de sociale en economische structuur in Brunssum-Noord.

Met de sloop van de bestaande bebouwing is op donderdag 28 augustus gestart. De gebouwen worden eerst 'gestript' en gaan vervolgens tegen de vlakte. Later dit jaar gaat de nieuwbouw van start. De oplevering van de eerste woningen is in 2004.

---

Kloostertuin krijgt eigen engel

Op vrijdag 5 september krijgt het plekje aan de Dorpstraat waar eens het klooster stond, weer een 'hemels' tintje. Op die datum wordt namelijk het nieuwbouwplan 'In den Kloostertuyn' officieel opgeleverd. Dit gebeurt door middel van de onthulling van het kunstwerk 'The Garden Angel' van Rietje Hunnekens.

'In den Kloostertuyn' is gelegen in het meest oorspronkelijk stukje Brunssum, het stadsdeel Koutenveld. Vlakbij de Dorpstraat stond vroeger het klooster van de Franciscanessen. Op de plaats waar de zusters eens hun groenten en fruit verbouwden, prijkt nu het woningplan 'In den Kloostertuyn'. Een plan dat een aantrekkelijke woonomgeving schept en dat de vredige sfeer van de oude tuin weer tot leven roept. 'The Garden Angel' levert hier haar eigen bijdrage aan. De statige vrouwenfiguur slaat namelijk beschermend haar vleugels uit over de bewoners.

Variatie aan nieuwbouw
'In den Kloostertuyn' omvat een woongebouw met negentien koopappartementen, waarvan er nog 3 beschikbaar zijn. De appartementen zijn verdeeld over 3 woonlagen, hebben een ondergrondse parkeergarage en een gezamenlijke entree in de vorm van een atrium. Hierdoor ontstaat er een gemeenschappelijke ruimte. Door de rustige ligging in de buurt van het centrum zijn deze appartementen zeer geschikt voor senioren. Verder zijn er 18 verzorgingsplaatsen voor Pepijn gerealiseerd. Deze plaatsen zijn voor gehandicapten die intensieve zorg nodig hebben. Ook huurders wonen inmiddels op deze bijzondere locatie. Het plan geeft namelijk invulling aan 10 grondgebonden gezinswoningen met tuin. Verder staat er nog 1 vrijstaande stadswoning.

---

Nieuwe raadsgriffier

De heer H. van de Roer is per 1 september officieel de nieuwe raadsgriffier van de gemeente Brunssum. De raad heeft op 27 mei ingestemd met de benoeming. De heer Van de Roer volgt de heer H. van Malkenhorst op.

De raadsgriffier staat aan het hoofd van de griffie, de ambtelijke organisatie die de raad ondersteunt bij de raadswerkzaamheden.

De heer Van de Roer is 41 jaar en sinds 1983 werkzaam bij de gemeente. Voordat hij tot griffier werd benoemd, bekleedde hij de functie van hoofd afdeling Sociale Zaken.

harrie vd roer.jpg (9097 bytes) De heer H. van de Roer

---

Commissievergaderingen

In week 37 worden commissievergaderingen gehouden ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag 23 september 2003.

Maandag 8 september: Ruimte & Techniek.
Op de agenda:

- voorstel inzake de uitwerking en implementatie van de Lokale Welstandsnota gemeente Brunssum (9e begrotingswijziging);
- verklaring voorbereiding bestemmingsplan voor een gedeelte van het gebied 'Kerkstraat-Dorpstraat';

- instellen klankbordgroep Brunssummerheide;
- vaststelling milieubeleidsprogramma gemeente Brunssum;
- volkshuisvesting (op verzoek van PAK-fractie);
- Amstenraderveld (op verzoek van de fractie Borger);
- bestuursopdracht Parkeernota.

- saneringsplan Parkplan Emma, Woonvlek I (onder voorbehoud)

Dinsdag 9 september: Burgerzaken.
Op de agenda:

- toelichting door de heer J.M.M. Wachelder, vestigingsmanager CWI Heerlen op de toegenomen werkloosheid (onder voorbehoud);
- spoedvoorzieningen voor basisschool Treebeek;
- spoedvoorzieningen voor bijzondere basisschool De Eggerank;
- spoedvoorzieningen voor Emmacollege, locatie Delta;
- spoedvoorzieningen voor basisschool Dol-Fijn;
- spoedvoorzieningen voor basisschool Fatima;
- accorderen en vaststellen van het 'Integraal huisvestingsplan primair onderwijs 2003-2013 gemeente Brunssum';
- vaststelling Regeling Langdurigheidstoeslag;
- instemming met het verslag over de uitvoering Abw, Ioaw, Ioaz 2002;
- vaststelling Beleidsverslag Sociale Zaken 2002.

Woensdag 10 september: Middelen.
Op de agenda:

- ontwerp-begroting 2004 regio Parkstad Limburg, waarin opgenomen meerjaren-raming 2004-2008;

- bestuursopdracht Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Brunssum;
- vaststelling Meerjaren Beleidsplan 2004.

De bijeenkomsten worden gehouden in het Bestuurscentrum en beginnen om 19.00 uur.
De vergaderingen zijn openbaar en belanghebbenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp, dan dient u dit tijdig bij de aanvang van de vergadering kenbaar te maken aan de voorzitter van de commissie.
Op donderdag 11 september vindt er een vergadering plaats van de raadzaal in het Bestuurscentrum en begint om 14.30 uur. De bijeenkomst is openbaar en kan door iedere geïnteresseerde worden bijgewoond. Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 11 september zal behandelen, ligt ter inzage in het Bestuurscentrum, bij de publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 10 en donderdag 11 september tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op