Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 2 september 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 26 augustus 2003 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Provinciale subsidie voor conferentie van Friese vrouwenorganisaties Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân kennen een subsidie van E 3585,- toe aan de projectgroep Oeral yn't rûn. De projectgroep organiseert een startconferentie over de deelname van vrouwen in de leefbaarheid op het Friese platteland. GS heeft de subsidie, die uit het budget Emancipatiebeleid komt, op 2 september toegekend. De conferentie wordt op 9 oktober a.s gehouden.

Persbericht beschikbaar

GS maken studie mogelijk naar nieuwe vorm en inhoud toeristische marketing en promotie van Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben positief geantwoord op het verzoek van de Kamer van Koophandel om studie te laten doen naar de manier waarop de toeristische marketing en promotie van Fryslân gestalte kan krijgen. Een dergelijke studie is nodig geworden na het faillissement van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) De Kamer van Koophandel wil daarbij een extern bureau inschakelen. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor E 9000 beschikbaar gesteld, zijnde de helft van de op E 18.000 geraamde kosten. De bijdrage wordt betaald uit het budget van de verordening toerisme en recreatie. De andere helft wordt betaald door de toeristische sector zelf. Het geld wordt gehaald uit het batig saldo van het -inmiddels opgeheven- toeristisch platform TROEF.

Persbericht beschikbaar

Provincie presenteert nieuw archeologiebeleid
Actieve voorlichting, stimulering van archeologisch onderzoek en bescherming van archeologisch waardevolle plaatsen in Fryslân, dat zijn belangrijke speerpunten van de deelnota Archeologie 2004-2007, onderdeel van de Nota erfgoed. GS hebben op 2 september in dit deelplan de provinciale kaders voor het archeologiebeleid in de komende jaren vastgelegd. GS willen met het nieuwe beleid de Friese archeologische elementen instandhouden en versterken.

Persbericht beschikbaar

Subsidie voor project ter versterking van positie van burger in wonen, zorg en welzijn. De provincie stelt een subsidie van E 25.000,- beschikbaar voor een ontwikkelingstraject om te komen tot duidelijke en onpartijdige informatie en ondersteuning van de burger op het terrein van wonen, zorg, welzijn en dienstverlening in Fryslân. Het project is een initiatief van het Patiënten en Consumentenplatform (PCPF), zorgkantoor De Friesland, het Regionaal Indicatieorgaan Fryslân en zorgaanbieders. Het initiatief komt voort uit de modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en sluit geheel aan bij de onlangs geactualiseerde Regiovisie Verzorging en Verpleging van de Provincie Fryslân.

Persbericht beschikbaar

Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer.
De provincie onderneemt het gehele jaar door een groot aantal activiteiten op het terrein van verkeer en vervoer. Een overzicht van activiteiten en werkzaamheden die de provincie onder handen heeft is neergelegd in het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer dat het college afgelopen dinsdag heeft vastgesteld. Dit programma geeft de stand van zaken weer van de uitvoering van het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan. Het gaat dan om verkeer en vervoer in de meest brede zin van het woord, zowel over Persbericht beschikbaar

---- --

---

PERSBERICHT

Nummer: 160
Datum: 03-09-2003

subsidie voor project ter versterking van positie van burger in wonen, zorg EN welzijn

DE PROVINCIE STELT EEN SUBSIDIE VAN E 25.000,- BESCHIKBAAR VOOR EEN ONTWIKKELINGSTRAJECT OM TE KOMEN TOT DUIDELIJKE EN ONPARTIJDIGE INFORMATIE EN ONDERSTEUNING VAN DE BURGER OP HET TERREIN VAN WONEN, ZORG, WELZIJN EN DIENSTVERLENING IN FRYSLÂN. HET PROJECT IS EEN INITIATIEF VAN HET PATIËNTEN EN CONSUMENTENPLATFORM (PCPF), ZORGKANTOOR DE FRIESLAND, HET REGIONAAL INDICATIEORGAAN FRYSLÂN EN ZORGAANBIEDERS. Het initiatief komt voort uit de modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en sluit geheel aan bij de onlangs geactualiseerde Regiovisie Verzorging en Verpleging van de Provincie Fryslân.

Met het project willen de initiatiefnemers bereiken dat burgers in Fryslân zodanig geïnformeerd en ondersteund worden dat ze, indien dat nodig is, de weg naar wonen, dienstverlening, welzijns- en zorgvoorzieningen goed weten te vinden.

Vier kernthema's
Om de doelstelling (versterking van de klant) te realiseren worden in het project vier kernthema's uitgewerkt: Loketfunctie, Consulentschap, Toegang en Facilitair Bedrijf. Er wordt gewerkt aan een volledige, tijdige en onafhankelijke informatievoorziening (loket). De ondersteuning van cliënten in Fryslân moet in de buurt gekregen kunnen worden, laagdrempelig zijn en tijdig worden geleverd (Consulentschap). De initiatiefnemers streven naar vermindering van bureaucratie in de gang van het loket naar de formele toegang tot bijvoorbeeld zorg (Toegang). Onder de noemer "Facilitair Bedrijf" worden ICT-toepassingen ingericht zodat administratieve processen soepel verlopen.

Uitnodiging VWS
Tijdens een werkbezoek van mw. Ross-van Dorp, staatssecretaris van VWS, in november 2002 heeft ze de zorgpartijen in de provincie uitgenodigd om deel te nemen aan een modeltraject om een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van de AWBZ zorg. Uitgansgpunt was de versterking van de positie van de klant. Een initiatiefgroep, onder leiding van het zorgkantoor en PCPF, heeft daarvoor een projectvoorstel geschreven dat haarfijn aansluit bij de Regiovisie Verzorging en Verpleging.

Modernisering AWBZ
De zorgsector (verzorging en verpleging, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg) wordt gefinancierd uit de AWBZ middelen. De AWBZ-zorg is onlangs gemoderniseerd. Zo zijn de verzorgingshuizen onder het financieel regime van de AWBZ gekomen. Daarnaast is er hard gewerkt aan de totstandkoming van Regionaal Indicatieorganen (RIO's) die op onafhankelijke wijze vaststellen welke en hoeveel awbz-zorg een cliënt nodig heeft. Vervolgens is er ingezet op het wegwerken van de (financierings) schotten tussen de verschillende zorgsectoren. Een concreet voorbeeld: een verzorgingshuis mag nu ook in de thuissituatie zorg leveren en daarvoor met het zorgkantoor een contract over afsluiten. Kortom, een erkende awbz-instelling mag in meerdere zorgsectoren zorg aanbieden. Ook de manier van werken in de zorg verandert. Voorheen was er een vast aanbod waar een instelling de klant mee van dienst kon zijn. Dit aanbod ging over het algemeen uit van het zo efficiënt mogelijk draaiende houden van de organisatie en sloot lang niet altijd aan bij de wensen van de klant. In de modernisering is de klant meer op de voorgrond gekomen en is de heersende tendens dat er vraaggestuurd moet worden gewerkt.

Steeds ingewikkelder
De zorg in Nederland wordt steeds ingewikkelder. M.n. Ouderenbonden hebben geijverd voor 'laagdrempelige' en onafhankelijke loketten. Daarnaast pleiten ze voor een onafhankelijke ondersteuning door een ouderenadviseur, omtinker of cliëntondersteuner. In de Regiovisie Verzorging en Verpleging zijn deze ontwikkelingen beschreven met een actiepunt naar de gemeenten toe om hier de komende jaren werk van te maken. In veel gemeenten is daar serieus aan gewerkt. In Zuidoost hebben alle 7 gemeenten lokale loketten. Nog meer gemeenten, verspreid over de hele provincie, hebben ouderenadviseurs. De provincie heeft in 2001 aan de regionale Stichting van de Stippen subsidie verstrekt met de opdracht om de stipformule geheel in de lijn met de Regiovisie in de provincie te promoten en geïnteresseerde gemeenten van info te voorzien.

Met de Modernisering van de AWBZ zorg en de uitdaging van VWS is een unieke kans ontstaan om dichtbij de burgers loketten en ondersteuning te ontwikkelen. De provincie nodigt alle partijen uit het veld uit hieraan mee te werken.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --

---

PERSBERICHT

Nummer: 161
Datum: 3 september 2003

Provinciale subsidie voor conferentie van Friese vrouwenorganisaties

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE FRYSLÂN KENNEN EEN SUBSIDIE VAN E 3585,- TOE AAN DE PROJECTGROEP OERAL YN'T RÛN. DE PROJECTGROEP ORGANISEERT EEN STARTCONFERENTIE OVER DE DEELNAME VAN VROUWEN IN DE LEEFBAARHEID OP HET FRIESE PLATTELAND. GS HEEFT DE SUBSIDIE, DIE UIT HET BUDGET EMANCIPATIEBELEID KOMT, OP 2 SEPTEMBER TOEGEKEND. DE CONFERENTIE WORDT OP 9 OKTOBER A.S GEHOUDEN.

Het voorzieningenniveau op het platteland gaat achteruit en wordt in de grotere kernen gecentreerd. Omdat de openbaar-vervoersmogelijkheden afnemen, wordt de afhankelijkheid van de auto steeds groter. Degenen die gebruik moeten of willen maken van voorzieningen en/of openbaar vervoer, moeten daarvoor meer moeite doen. Op het Friese platteland zijn dat met name vrouwen. Vrouwenorganisaties hebben in mei van dit jaar de projectgroep Oeral yn't rûn opgericht om vrouwen meer te laten participeren in de voorzieningen en dus in de leefbaarheid op het Friese platteland. Ze starten met een conferentie.

Met de conferentie wil de projectgroep de vrouwen van het Friese platteland bereiken. Doel van de bijeenkomst is, naast informatie verstrekken en draagvlakverbreding, om nieuwe ideeën voor leefbaarheid op het platteland te ontwikkelen. Daarnaast wil de projectgroep de vrouwen meer bewust maken van hun invloed op het plattelandsbeleid. De conferentie is vooral bedoeld om pilotprojecten op te zetten vanuit de resultaten van de conferentie. In 2004 en 2005 worden vier pilotprojecten bij Plattelânsprojecten Fryslân ingediend.

De steunfunctie Equa, waarmee de provincie de afspraak heeft dat ze Friese vrouwenorganisaties ondersteunt en begeleidt, heeft een initiërende en coachende rol in de projectgroep Oeral yn't rûn en bij het indienen en de begeleiding van de pilotprojecten bij Plattelânsprojecten Fryslân.

---- --

---

PERSBERICHT

Nummer: 163
Datum: 03-09-2003

PROVINCIE PRESENTEERT NIEUW ARCHEOLOGIEBELEID

Actieve voorlichting, stimulering van archeologisch onderzoek en bescherming van archeologisch waardevolle plaatsen in Fryslân, dat zijn belangrijke speerpunten van de deelnota Archeologie 2004-2007, onderdeel van de Nota erfgoed. GS hebben op 2 september in dit deelplan de provinciale kaders voor het archeologiebeleid in de komende jaren vastgelegd. GS willen met het nieuwe beleid de Friese archeologische elementen instandhouden en versterken.

Bij het opstellen van de nieuwe nota is al rekening gehouden met de komst van de nieuwe landelijke Monumentenwet, naar verwachting in 2006, waarin de Europese regelgeving volgens het verdrag van Malta is verwerkt. Dit verdrag voorziet in een betere bescherming van archeologische belangen, onder meer door een wettelijke doorwerking van het principe 'de verstoorder betaalt', hetgeen betekent dat een bodemverstoorder een opgraving moet betalen wanneer archeologische bronnen niet bewaard kunnen blijven. Overigens zijn opgravingen niet het eerste doel: er wordt bij voorkeur naar gestreefd om archeologische objecten zoveel mogelijk ongestoord in de bodem te laten liggen.

GS voorzien in het deelplan verdere uitbreiding van de digitaal beschikbare Friese archeologische kaart (FAMKE). Daarop staan de waardevolle archeologische vindplaatsen in onze provincie aangegeven en vermoedelijke vindplaatsen voor de periode steentijd-vroege bronstijd en de periode midden bronstijd-vroege middeleeuwen. De provincie zoekt daarbij nadrukkelijk de medewerking van de Friese gemeenten. Zij krijgen in de nieuwe Monumentenwet bij de ruimtelijke inrichting (bestemmingsplannen) een belangrijke rol bij het beschermen van het archeologisch erfgoed van Fryslân.

Ook hebben GS het initiatief genomen voor het oprichten van een Fonds voor de Friese Archeologie, waarin jaarlijks E 20.000 wordt gestort. Vanuit dit fonds kunnen wetenschappelijke opgravingen worden gesubsidieerd evenals noodonderzoek dat niet "via Malta" kan worden gefinancierd.

Voor de archeologie als onderdeel van de Friese cultuur is het contact van de provinciaal archeoloog met de inwoners van Fryslân, in het bijzonder ook met het netwerk van amateur-archeologen, van groot belang. Mee om die reden zullen de beleidsregels van het deelplan Archeologie 2004-2007 tot een populaire versie worden verwerkt. Deze nog te verschijnen brochure wordt speciaal gemaakt voor de Friese samenleving en de daarin opererende overheden, organisaties, belanghebbenden en belangstellenden.

Provinciale Staten zullen de deelnota Archeologie 2004-2007 behandelen in hun vergadering van november 2003. Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --

---

PERSBERICHT

Nummer: 164
Datum: 03-09-2003

GS maken studie mogelijk naar nieuwe vorm en inhoud toeristische marketing en promotie van Fryslân

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben positief geantwoord op het verzoek van de Kamer van Koophandel om studie te laten doen naar de manier waarop de toeristische marketing en promotie van Fryslân gestalte kan krijgen. Een dergelijke studie is nodig geworden na het faillissement van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) De Kamer van Koophandel wil daarbij een extern bureau inschakelen. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor E 9000 beschikbaar gesteld, zijnde de helft van de op E 18.000 geraamde kosten. De bijdrage wordt betaald uit het budget van de verordening toerisme en recreatie. De andere helft wordt betaald door de toeristische sector zelf. Het geld wordt gehaald uit het batig saldo van het -inmiddels opgeheven- toeristisch platform TROEF.

Vragen die in de studie centraal zullen staan, zijn: Hoe staan de diverse partijen in de toeristische sector ten opzichte van toeristische marketing en Fryslân promotie en welke ambities hebben zij daarmee? Aan welk organisatiemodel geven zij de voorkeur?
Zijn die partijen bereid in een dergelijke organisatie te participeren en zo ja, op welke manier? Welke lering hebben die partijen getrokken uit het functioneren van het NNBT? Van wie verwacht men initiatieven met betrekking tot de toeristische marketing en Fryslân promotie?

Een dergelijke studie door de Kamer van Koophandel is eerder gesuggereerd door de statenfracties van PvdA en CDA. De statenfractie van de VVD heeft ook aangekondigd om eerst de initiatieven van de sector af te wachten en niet op voorhand te komen met een uitgerwerkt voor marketing en promotie in Fryslân.

De studie zal worden uitgevoerd door Marktplan Adviesgroep BV uit Bussum.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 162
Datum: 3 september 2003

UITVOERINGSPROGRAMMA VERKEER EN VERVOER

ZET INSPANNINGEN PROVINCIE OP EEN RIJ

De provincie onderneemt het gehele jaar door een groot aantal activiteiten op het terrein van verkeer en vervoer. Een overzicht van activiteiten en werkzaamheden die de provincie onder handen heeft is neergelegd in het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer dat het college afgelopen dinsdag heeft vastgesteld. Dit programma geeft de stand van zaken weer van de uitvoering van het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan. Het gaat dan om verkeer en vervoer in de meest brede zin van het woord, zowel over land als water, van omvangrijke projecten tot kleinschalige activiteiten.

De komende jaren staat een groot aantal omvangrijke projecten op stapel. Zo zal in het kader van het Friese Merenproject het nodige aan en om vaarwegen en meren worden verspijkerd, zoals de bouw van aquaducten, het aanpassen van bruggen in het kader van de Staande Mast Route en de rondweg om Woudsend. Maar ook de voorbereidingen voor de Noordwesttangent Leeuwarden, de rondweg om Buitenpost en de N381 Drachten-Drentse grens gaan door. Naast aandacht voor de grote projecten die bestaan uit 'asfalt en beton' is er ook aandacht voor bijvoorbeeld de sociale veiligheid van fietsers, verkeerseducatie, goederenvervoer, handhaving van de verkeersveiligheid en vervoersmanagement. Het openbaar vervoer komt ook aan bod, een van de vele ontwikkelingen die in dit veld opvalt is de aanbesteding van het openbaar vervoer in noord Fryslan en zuidwest Fryslân die in 2004 gaat plaatsvinden. Zijn er veel van genoemde activiteiten zichtbaar voor de weggebruiker, minder zichtbaar zijn de bestuursovereenkomsten die worden gesloten met gemeenten en overige organisaties om het verkeer in de provincie op doelmatige maar doeltreffende wijze te organiseren.

Het overzicht in het uitvoeringsprogramma laat zien dat de provincie op een groot aantal terreinen actief is met verkeer en vervoer. Verkeersgedeputeerde Ton Baas is tevreden over de inzet van de provincie: "Als ik kijk naar wat wij de laatste jaren hebben gedaan en nog gaan doen, dan stemt mij dat tevreden. Maar ik trap ook direct op de rem, het verkeer is dynamisch en dat vergt dat de provincie alert blijft. De komende jaren staat er veel op stapel, variërend van de ontsluiting van noordoost Fryslân tot aanbestedingen in het openbaar vervoer. Niet alleen willen we daarmee problemen in het verkeer en vervoer oplossen, tegelijkertijd willen we het beleid afstemmen op de tijd waarin we leven. En dat betekent omgaan met de toenemende verkeersdruk, het zoeken naar de alternatieven voor die verkeersdruk maar bovenal een kwalitatief goede en veilige infrastructuur.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925 735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl.

---- --