Milieukeur


02/09/2003

GFT-afvalzakken met Milieukeur bij het GFT-afval

Vanaf 1 september 2003 GFT-afvalzakken met Milieukeur bij het GFT-afval
GFT-afvalzakken van 120 liter tot 350 liter voor in de GFT-container moeten vanaf 1 september 2003 voorzien zijn van het Milieukeurlogo en het kiemplantlogo.

GFT-afvalzakken van de merken Natura, De Blije Boom® en Compobag® van de leveranciers Eurea uit Hengelo en Imexpo uit Hilversum zijn inmiddels gecertificeerd.
Dit zijn GFT-afvalzakken van 140 liter en 240 liter, van zowel papier als biologisch afbreekbaar plastic. GFT-afvalzakken die in de supermarkten verkrijgbaar zijn moeten vanaf 1 september 2003 voldoen aan de gestelde normen.

GFT-afvalzakken met Milieukeur
Zowel composteerbare GFT-afvalzakken van papier als van biologisch afbreekbaar kunststof,
met een inhoud van 120 liter tot 350 liter, kunnen in aanmerking komen voor Milieukeur.
De GFT-afvalzakken met Milieukeur dienen composteerbaar te zijn volgens CEN 13432, de Europese norm voor composteerbare verpakkingen. Daarnaast worden eisen gesteld aan de gebruikte grondstoffen en zijn optische witmiddelen niet toegestaan. Verder worden onder andere eisen gesteld aan de zichtbaarheid van het Milieukeurlogo op de zakken, de verpakking, de productinformatie bij aankoop en de duurzaamheid van de GFT-afvalzakken.

Combinatie met kiemplantlogo
De sector Composteren van de Vereniging van Afvalverwerkers heeft verklaard biologisch afbreekbare GFT-afvalzakken in het GFT-afval te accepteren, indien aan een aantal strikte voorwaarden is voldaan. Eén van deze voorwaarden is dat de composteerbare
GFT-afvalzakken vanaf 1 september 2003 voorzien dienen te zijn van een duidelijk zichtbaar kiemplantlogo. Het kiemplantlogo mag in Nederland alleen op GFT-afvalzakken gevoerd worden in combinatie met een productnummer en het woord composteerbaar. GFT-afvalzakken van 120 liter tot 350 liter dienen, vanaf 1 september 2003, ook te voldoen aan de Milieukeurcriteria voor GFT-afvalzakken en voorzien te zijn van het Milieukeurlogo. Het kiemplantlogo mag op GFT-afvalzakken gevoerd worden, indien de zakken composteerbaar zijn volgens CEN 13432.

Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 op initiatief van de overheid (Ministerie van VROM en EZ en sinds 1995 het Ministerie van LNV) opgericht. Het doel van Milieukeur is het stimuleren van milieubewust handelen door producent en consument. Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur, waarin consumenten- en producentenorganisaties, milieudeskundigen, detailhandel en overheid deelnemen. Wanneer een product Milieukeur heeft verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Producten met Milieukeur voldoen aan strenge criteria. Informatie over goedgekeurde producten met Milieukeur vindt u op de site van Stichting Milieukeur:
www.milieukeur.nl

Den Haag, 2 september 2003