Persbericht: ABN-Amro Utrecht doelwit acties

Utrecht 03-09-03 - Dierenrechtenactivisten hebben afgelopen nacht bij
3 filialen van ABN-Amro in Utrecht sabotage acties uitgevoerd. Pinautomaten en deuren werden onklaar gemaakt en muren werden voorzien van teksten als 'BPRC moet dicht'. De acties zijn een protest tegen de connecties tussen de bank en het noodleidende proefdiercentrum BPRC (Biomedical Primate Research Center) in Rijswijk.

Verspreid over het land hebben de afgelopen maanden tientallen directe acties plaatsgevonden tegen de huisbank van Europa's grootste en omstreden primaten-proefdiercentrum BPRC (Biomedical Primate Research Center) in Rijswijk. De schade van de acties tegen de bank lopen inmiddels in de tienduizenden euro's.

Een woordvoerster van de activisten, M. Liberta: "We willen de bank erop wijzen dat breken met BPRC de enige remedie is tegen acties onzerzijds. Wij zijn en blijven van mening dat ABN-AMRO door middel van het beschikbaar stellen van bankrekeningen, BPRC de faciliteiten biedt om haar bankzaken te regelen. ABN-AMRO vergeet in haar dwangmatige zucht naar winst dat zij ook een maatschappelijke functie heeft. Het uitbuiten van dieren of mensen is onacceptabel. ABN-AMRO is medeverantwoordelijk voor het nutteloze dierenleed in BPRC."

Dierenrechtenactivisten voeren al enkele jaren een intense en succesvolle campagne tegen BPRC in Rijswijk. Dit doen ze door middel van een compromisloze campagne van diverse acties. Onder andere worden de poorten bij BPRC geblokkeerd, vinden er picketlines plaats, worden kantoren bezet of worden posters verspreid. Dit protest resulteerde in een enorme afname van proeven met chimpansees. De activisten vinden dat alle bedrijven die banden hebben met BPRC medeverantwoordelijk zijn voor het dierenleed in het centrum. Men blijft actie voeren onder het motto, BPRC moet dicht.

Einde persbericht

Noot aan de redactie:

Het laatste nieuws over de campagne tegen BPRC en haar contacten op http://www.bprcmoetdicht.org

Tot snel!