Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
63 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(ingekomen 3 september 2003)

Vanaf 1 september 2003 is de inspraakronde voor het Masterplan Stationsgebied gestart. Alle Utrechtse huishoudens hebben een krantje ontvangen met zonnige plaatjes en een beknopte omschrijving van de plannen. In dit krantje staat vermeld dat "de gemeente van veel mensen wil horen wat zij er van vinden". Volgens de fractie van GroenLinks wordt het de mensen niet makkelijk gemaakt om een gefundeerde mening te geven.

Een logische start voor een geïnteresseerde burger is de website van de gemeente. Op de homepage van www.utrecht.nl staat geen directe verwijzing naar de inspraakmogelijkheden, maar moet men de plannen zien te vinden via het menu onder het item 'Wonen & Bouwen'. Daar eenmaal aanbeland kan men het plan downloaden. Dit blijkt echter alleen weggelegd te zijn voor burgers met een breedband-internet verbinding, want met een simpele inbelverbinding is alleen het Masterplan van meer dan 10 megabyte bijna niet fatsoenlijk te downloaden (laat staan het complete pakket van ruim 42 MB). Als het document eenmaal gedownload is, moet het van het scherm gelezen worden, want het is in zo'n formaat opgemaakt, dat het slecht uit te printen is.

Als de burger besluit om dan maar het Masterplan aan te schaffen, stuit men op de volgende drempel. Volgens het krantje is het Masterplan in te zien en te verkrijgen bij het informatiecentrum in het stadhuis en de wijkbureaus. Het plan blijkt echter niet te koop op deze plaatsen, maar alleen in te zien. Vervolgens maar getogen naar het informatiecentrum Stationsgebied. Het Masterplan alleen kost al 25 euro; als men zich compleet wil informeren kost het totale pakket 125 euro. Dan maar aan iemand met een ruime beurs gevraagd om het Masterplan te kopiëren. Dit is ook weer een bijna onmogelijk werk, omdat het plan niet op A4-formaat is uitgegeven en alleen met het nodige knip- en plakwerk te kopiëren is.

Als de moed nog niet in de schoenen gezonken is en men uiteindelijk komt tot een inspraakreactie, blijken er maar twee inspraakavonden in het Stadhuis te zijn. Dan maar via de website geprobeerd. Daar krijgt men de mededeling dat naar verwachting op 4 september de digitale inspraak mogelijk is.

Dit leidt tot de volgende vragen:

Stelt het College prijs op zo veel mogelijk bewoners die hun mening geven over het Masterplan? Zo ja, is het College het met ons eens dat de drempels dan laag moeten zijn? Is het College met GroenLinks van mening dat een bedrag van 125 euro voor de achterliggende informatie een erg hoge drempel is en een gedegen inspraak moeilijk maakt? Is het college bereid om uiterlijk 4 september de aangekondigde achtergronddocumenten voor iedereen gratis of voor een kleine vergoeding van de kopieerkosten beschikbaar te stellen op de daarvoor aangekondigde plekken zoals de wijkbureaus en het stadhuis? Deelt het college de mening van GroenLinks dat de mogelijkheid voor het inspraaktraject Masterplan prominent op de homepage van de gemeentelijke website vermeld moeten worden? Zo ja, wanneer gaat dit gebeuren? Is het College bereid het Masterplan in printbare vorm en bij voorkeur in de html-standaard op de website aan te bieden? Is het College bereid de periode voor de digitale inspraakmogelijkheid te verlengen met het aantal dagen dat dit vanaf 1 september niet mogelijk is? Is het College het met GroenLinks eens dat de twee inspraakavonden van twee uur erg mager zijn? Kan het College aangeven waarom er niet voor gekozen is om meerdere inspraakmomenten in de wijken te creëren, zoals dat ook is gebeurd in eerdere fases van de planontwikkeling rondom het Stationsgebied?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 10 september 2003)

Het College zet zich op verschillende manieren in voor een groot bereik van bewoners en andere potentiële insprekers. Een greep uit de inspanningen:

In juni van dit jaar werden al vooraankondigingen met informatie over de inspraak geplaatst in advertenties en huis-aan-huis verspreid bij ruim 20.000 adressen in en om het stationsgebied. Na het collegebesluit van 26 augustus zijn advertenties over de inspraak geplaatst in het Stadsblad, de Volkskrant, de Telegraaf en het Financieel Dagblad. Een speciale 'inspraakkrant' werd na het collegebesluit van 26 augustus als bijlage bij Ons Utrecht bij alle Utrechtse huishoudens bezorgd. Uit het relatiebestand van de Projectorganisatie Stationsgebied zijn 1200 bewoners, winkeliers en belangenorganisaties met een persoonlijke brief op de hoogte gebracht van de gehele inspraakprocedure. Middelen als driehoeksborden, geveldoeken, banieren en busbestickering ondersteunen bovengenoemde acties bij het bereiken van een maximale awareness van de Utrechters als het gaat om de inspraak Stationsgebied. De inspanningen die het College zich getroost om zoveel mogelijk mensen binnen en buiten de stad te betrekken bij de inspraak zijn een logisch vervolg op de manier waarop partijen reeds vanaf de referendumfase betrokken worden bij de planvorming en bij de uitwerking van Visie A.

Om de drempel laag te houden, kiest het College voor een combinatie van schriftelijke inspraak, mondelinge inspraak op inloopmiddagen en inspraakavonden, en digitale inspraak via de website www.utrecht.nl/stationsgebied.

Belangstellenden kunnen de drie documenten die onderwerp van inspraak zijn inzien op alle wijkbureaus en bij ICU en ICS. Het gaat daarbij om Masterplan (EUR 25,00), Voorontwerp Bestemmingsplan (EUR 20,00)en MER (EUR 20,00). Die documenten zijn ook voor in totaal EUR 65,00 te koop bij het ICS. Bij de overige adressen kunnen mensen hun naam opgeven zodat ze de documenten toegestuurd krijgen.

Het te koop aanbieden van de documenten die ter inspraak liggen is een extra service die de gemeente biedt tegen een prijs (aanzienlijk) onder de kostprijs. Die service heeft te maken met het streven van het College de informatie rond de inspraak zo transparant mogelijk te verstrekken. Daarom liggen ook de bijlagen bij het Masterplan, die geen onderwerp van inspraak zijn, ter inzage en zijn ze voor EUR 10,00 te koop.

Het College is ervan overtuigd dat bovenstaande gang van zaken de inspraakdrempel laag houdt. Vergelijking met andere projecten bevestigt haar in die overtuiging. Bij de Rotterdamse Kop van Zuid bijvoorbeeld, was het Masterplan niet te koop en de MER uitsluitend in te zien bij de Dienst Stadsontwikkeling. Bij het Utrechtse Leidsche Rijn werd het Masterplan ten tijde van de inspraak verkocht voor EUR 37,50. Het totale bestemmingsplan LR kostte EUR 90,00.

Alle benodigde documenten zijn gratis te downloaden van de website. Bijna alle documenten hebben A4-formaat, en zijn dus eenvoudig zelf te printen. Het printen van het Masterplan in eenvoudig aan het A4-formaat aan te passen, binnen de printinstellingen van het programma Acrobat Reader.

Downloaden van het masterplan kost een kleine 30 minuten met een 56K6-modem. Zo'n 35% van de bezoekers van onze site heeft zo'n modem. De meerderheid van de bezoekers heeft al een snellere verbinding zoals ADSL (duur downloaden plm. 5 minuten), ISDN (duur plm. 15 minuten) of kabel. Daarnaast staat ook een samenvatting van het Masterplan op de website.

De ervaring heeft geleerd dat belangstellenden met name geïnteresseerd zijn in een bepaald onderdeel van een document dat onderwerp van inspraak is. Het is natuurlijk altijd mogelijk op de adressen waar de documenten ter inzage liggen te verzoeken een specifiek deel te kopiëren.

Het College deelt de mening van Groen Links. Toen de digitale inspraak online kwam (woensdagavond 3 september), is aansluitend de volgende dag 4 september de homepage van utrecht.nl aangepast.

De inhoud van het Masterplan, inclusief kaartmateriaal, 3D-beelden en impressies, staat al sinds 25 juni in een aan het web aangepaste navigatie op de site.

De officiële inspraaktermijn is 28 dagen. De gemeente houdt een periode aan van 1 tot en met 30 september, twee dagen langer. Deze officiële termijn kan vanwege alle voorpublicaties niet verlengd worden. Het college zal echter soepel omgaan met reacties die binnen een redelijke tijd na deze termijn binnenkomen.

Naast beide inspraakavonden, organiseert de gemeente twee inloopmiddagen, waar mensen terecht kunnen bij de gemeentelijke projectleiders voor toelichtingen. Daarnaast kunnen bewoners daar hun inspraakreactie kwijt. Verder liggen op dertien plekken in de stad (tien wijkbureaus, stadhuis, Infocentrum Stationsgebied, Infobalie DSO) inspraakformulieren en complete sets van Masterplan en bijlages ter inzage.

---- --