Gemeente Rotterdam

Nr. 147
3 september 2003

40 % van de erfpachters kochten grond

Pilot in Prinsenland afgesloten

In de Rotterdamse wijk Prinsenland hebben 255 erfpachters van koopwoningen als eerste een aanbod gekregen om de grond onder hun woning te kopen. Deze pilot van de erfpachtconversie wordt vrijdag 5 september om 17:00 officieel afgesloten door Marco Pastors, wethouder Fysieke Infrastructuur. Hij zal in de Agnes Cantastraat het eigendom van de grond overdragen aan één van de kopers. In het pilotgebied zijn tot nu toe 107 102 erfpachters ingegaan op het aanbod van de gemeente.

Het college van Rotterdam wil zoveel mogelijk burgers en bedrijven de mogelijkheid geven de grond behorend bij hun onroerend goed in eigendom te verkrijgen. Zij hoeven daardoor niet meer te voldoen aan een terugkerende erfpachtverplichting en profiteren bovendien zelf van eventuele grondwaardestijgingen als zij hun woning verkopen. Gefaseerd in vier jaar zullen bijna 30.000 erfpachters een aanbieding krijgen. Om goed voorbereid te zijn op deze operatie besloot het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam een pilot te starten. Met deze eerste 255 aanbiedingen kon het opgerichte projectbureau ervaring opdoen met de benodigde werkzaamheden.

Notaristarieven

Gedurende de pilot is besloten de notarisdiensten landelijk aan te besteden. Deze aanbesteding bleek tot een verlaging van de tarieven te leiden. Voor het passeren van de koop- en leveringsakte werd aanvankelijk uitgegaan van E 480,- (exl.BTW), door de aanbesteding is dit tarief tot E 250 (excl. BTW) gedaald.

Noot voor de redactie/