Gemeente Amsterdam

In 2003 proef met fiets in de IJtram
3 september 2003 - Lisa Neves Gonçalves
Het college heeft besloten om gedurende het eerste jaar dat de IJtram rijdt een proef te starten waarbij de fiets in de tram kan worden meegenomen.

Met de proef moet in de praktijk ervaring worden opgedaan met fietsvervoer in de tram voordat er een definitief besluit valt over het wel of niet meenemen van de fiets in de IJtram. De proef wordt voor de periode van een jaar gehouden, waarna een evaluatie plaatsvindt.

Voorafgaand aan de proef wordt in de tweede helft van 2003 in samenwerking met een gedragspsycholoog onderzocht of de veiligheid van het fietsvervoer per tram voldoende is gewaarborgd om de proef te houden.

Op dit moment bestaat er nog onduidelijkheid over de praktische consequenties van het fietsvervoer per tram, zowel op het gebied van capaciteit als exploitatie. Deze aspecten worden tijdens en na de proef onderzocht en geëvalueerd

In een collegebesluit van 24 april 2001 is vastgelegd dat er bij 1000 opgeleverde woningen fietsvervoer naar IJburg moet worden geboden. Hierbij werd in eerste instantie gedacht aan een proef met een fietspendelbus. Omdat het aantal van 1000 woningen pas kort voor de start van de IJtram is voorzien, is door de wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur in 2002 aangegeven dat het fietsvervoer per IJtram voorbereid moet worden omdat de tijd te kort is om voor de start van de IJtram nog een proef met een fietspendelbus te houden en te evalueren.

Behandeling in de Commissie voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Zeehaven en Luchthaven en Informatie- en communicatietechnologie op 24 september 2003 met uitnodiging van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Waterbeheer.

© Gemeente Amsterdam