Gemeente Amsterdam

Amsterdam gaat criminele jeugd opvangen en begeleiden naar werk en scholing
3 september 2003 - Herbert Raat
Amsterdam gaat groepen criminele - en risicojongeren opvangen en vervolgens werk of scholing bieden. Momenteel is er nauwelijks begeleiding voor criminele jongeren die nadat ze hun straf hebben uitgezeten weer vrijkomen. Daardoor is het vaak het onafwendbaar dat ze weer terugvallen in hun oude patroon. Door deze groep op te vangen en te begeleiden kan worden voorkomen dat ze nogmaals in aanraking komen met de politie. Tevens worden de zogenaamde risicojongeren die nog geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar hiervoor wel vatbaar zijn, opgevangen met als uiteindelijke doel te voorkomen dat ze crimineel worden. In Amsterdam zijn er circa 2.000 risicojongeren en zon 1.500 criminele jongeren die stelselmatig strafbare feiten plegen.

Het college heeft in dit kader ingestemd met de productie van 4 trajecten van steeds 20 jongeren om terugval en het crimineel worden tegen te gaan. Volgend jaar worden minimaal 80 jongens van (grotendeels) Marokkaanse afkomst in vier verschillende stadsdelen intensief begeleid. Voor deze trajectbegeleiding is door het college een bijdrage van maximaal EUR 620.000 verleend. Tijdens het traject wordt een groep jongeren (met zowel risico- als criminele jongens) die stelselmatig overlast geeft in een bepaalde buurt discipline bijgebracht, geholpen werk te vinden of een studie te vinden dan wel te vervolgen.

Onder het motto alleen het resultaat telt wordt als doel gesteld dat 80% van de jongeren het gehele traject moeten doorlopen en dat minimaal 75% succesvol doorstroomt naar werk of scholing. Dit betekent dat aan het einde van de trajecten er een eindevaluatie volgt.

Verantwoordelijk wethouder Rob Oudkerk: dit traject moet enerzijds voorkomen dat licht criminele jeugd uiteindelijk harde kern jeugd wordt en anderzijds ervoor zorgen dat de harde kern jongens worden opgevangen. Van groot belang is dat alle deelnemers in ieder geval geschoold worden en werk krijgen, want alleen dan voorkom je terugval.

Tijdens de ambtswoninggesprekken Aanpak Harde Kern jongeren op 18 september wordt tevens gesproken over maatregelen voor harde kernjongeren zodat ze niet terugvallen in hun oude gedrag. Het zal hier gaan om praktische maatregelen waaronder het aan scholing en werk helpen van deze jongeren. Hierbij zijn onder andere de dienst Maatwerk, internaatachtige instellingen als Glen Mills en den Engh en jeugddetentie inrichting Het Nieuwe Lloyd betrokken.

© Gemeente Amsterdam