Gemeente Moerdijk


COLLEGE STEMT IN MET GEMEENSCHAPPELIJKE INVOERING WET BIBOB

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het gelijktijdig invoeren van de Wet Bibob in alle gemeenten uit de politieregio Midden & West-Brabant. Met de invoering van deze wet kan voorkomen worden dat gemeenten, door het verlenen van vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten, onbedoeld criminele activiteiten faciliteert.

Menig ambtenaar en bestuurder heeft zich in het verleden wel eens bezwaard gevoeld als de gemeente niet anders kon dan een vergunning te verlenen of een aanbesteding te gunnen aan een persoon of bedrijf waar "een luchtje aan zat". De gemeente was soms gedwongen om aan een, uit het oogpunt van integriteit, ongewenste situatie mee te werken. De Wet BIBOB biedt instrumenten om dit in de toekomst te voorkomen.

Het gaat om de volgende instrumenten:

* De gemeente kan tegen betaling gebruik maken van het landelijk bureau BIBOB. Dit bureau heeft de wettelijk bevoegdheid om de zogenaamde gesloten bronnen te raadplegen. Het gaat dan om bijvoorbeeld de justitiële registers of financiële informatie. Met deze informatie kan bewezen worden dat het gevaar van criminele activiteiten aanwezig is.

* Als het advies van het bureau BIBOB de veronderstelling van de gemeente staaft dat er sprake zal zijn van illegale activiteiten, dan heeft de gemeente op grond van de Wet BIBOB een goed onderbouwde weigerings- en intrekkingsgrond voor vergunningen en subsidies. In het geval van aanbestedingen kan de gemeente op basis van een negatief advies de opdracht niet gunnen.

De Wet BIBOB is op 1 juni van dit jaar in werking getreden. De gemeenten die behoren tot de politieregio Midden en West-Brabant gaan samenwerken. Er wordt regionaal een BIBOB-coördinator aangesteld. Hij of zij wordt de verbindingsschakel voor het betrekken van informatie door gemeenten uit de politieorganisatie. Hij of zij is ook de regionale contactpersoon voor het landelijke BIBOB-bureau. Daarnaast stuurt de coördinator het proces aan waarin de deelnemenden gemeenten gezamenlijk zaken ontwikkelen rondom de invoering van de wet.

De gemeente Moerdijk draagt de komende twee jaar EUR 3.248 per jaar bij ter financiering van de kosten van de regionaal coördinator.