Praktijkonderzoek Veehouderij

Prima kwaliteit erwten-GPS op High-techbedrijf

Op 16 juli oogstte het high-techbedrijf 2,2 hectare van een mengsel van ca. 90% erwten en 10% gras. Dit is een relatief nieuwe teelt. Door bij de herinzaai van grasland in het voorjaar naast gras ook erwten in te zaaien is het mogelijk om de opbrengst van de eerste snede te verhogen. Na de oogst van de erwten kan de graszode zich verder ontwikkelen.

Het gewas op het high-techbedrijf is gemaaid met een schijvenmaaier en twee dagen later gehakseld en ingekuild. De opbrengst was 9,5 ton droge stof per hectare. Na zes weken is de kuil bemonsterd en inmiddels is de analyse uitslag bekend (tabel 1).

De silage blijkt van uitstekende kwaliteit. Met meer dan 1000 VEM, 18% ruw eiwit en ruim 260 gram zetmeel per kg droge stof is het een heel volledig ruwvoer. Ook de hoge verteerbaarheid van de organische stof van meer dan 83% valt op. Afgaande op het droge stof percentage van ruim 60% en de lage ammoniakfractie (7%) zal de smakelijkheid van het kuilvoer waarschijnlijk goed zijn, al liggen broei en smaakverlies bij zo'n droge kuil op de loer.

Martin de Bree, bedrijfsboer van het high-techbedrijf is enthousiast over de hoge voederwaarde, maar is tegelijk benieuwd of de kuil dit ook waarmaakt, zodra het melkvee er mee wordt gevoerd. Komende winter wordt de kuil geopend en aan de melkkoeien gevoerd in combinatie met snijmaïs en aanvullend krachtvoer.

Tabel 1 Samenstelling en voederwaarde van de silage (90-% erwten en 10% gras)

Kenmerk Resultaat Kenmerk Resultaat
DS (g/kg) 606 NH3-fractie (%) 7
VEM (per kg ds) 1041 Ruw eiwit (g/kg ds) 181
DVE (g/kg ds) 73 Ruwe celstof (g/kg ds) 192
OEB (g/kg ds) 45 Ruw as (g/kg ds) 59
Structuurwaarde (per kg ds) 1,6 Suiker (g/kg ds) 11 VCOS (%) 83,4 Zetmeel (g/kg ds) 266

---

Binnenkort zijn ook de voederwaarde analyses van erwten-GPS van andere praktijkcentra bekend, waardoor een vergelijking met andere locaties mogelijk wordt.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 03-09-2003 11:59.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl