Gemeente Leeuwarden

Plannen nieuwbouw Fries Museum goed ontvangen

Wilhelminaplein plannen nieuwbouw Fries Museum Gisteravond, dinsdag 2 september, zijn de raadsleden van de Gemeente Leeuwarden en de leden van Provinciale Staten van de provincie Fryslân tijdens een openbare bijeenkomst geïnformeerd over de studieresultaten naar aanleiding van de nieuwbouwplannen van het Fries Museum en de voortgang van de revitalisering van het Leeuwarder winkelgebied.

De keuze om samen met ING Real Estate te Den Haag een masterplan te vervaardigen voor een nieuw kernwinkelgebied in Leeuwarden dateert al uit 2001. De opdracht had betrekking op het verbeteren van het totale winkelgebied rondom het Wilhelminaplein inclusief de aanlooproutes, de entrees van het winkelgebied, de bereikbaarheid, het parkeren en het versterken van de woonfunctie.

Vorig jaar is daarbij de ontwikkeling rondom de mogelijke nieuwbouw van een nieuw Fries Museum gekomen. In het legaat van Bonnema (18 miljoen euro) zijn als voorwaarden opgenomen dat het geld aangewend moet worden voor een nieuw Fries Museum, op of aan het Zaailand te Leeuwarden en dat de opdracht voor het ontwerp gegeven moet worden aan de architect Hubert-Jan Henket te Esch i.s.m. Bonnema Architecten te Hurdegaryp. Door deze beide ontwikkelingen te combineren kan cultuur gecombineerd worden met ontspanning en commercie.

Tijdens de verschillende presentaties zijn de plannen uiteengezet. Na afloop hebben de leden van de Gemeenteraad van en Provinciale Staten informatieve vragen gesteld. De provincie is bereid om mee te werken aan de verdere ontwikkelingen van de plannen.

Omdat de plannen nog in een premature fase zijn (studiefase) kan er op concrete vragen over planning en budgetten nog niet geantwoord worden. Op 15 september is de volgende informatiebijeenkomst gepland.