PERSBERICHT - 2003-09-03

Nederland nog steeds in top 10 congreswereldranglijst

Nederland staat nog steeds in de top 10 op de internationale congreswereldranglijst in 2002. Dit blijkt uit de laatste jaarlijkse gegevens van de Union of International Associations (UIA), die de congresstatistieken wereldwijd verzamelt. Nederland heeft in 2002 haar negende plaats afgestaan aan Canada en staat daardoor op de tiende plaats als internationale congresdestinatie. Canada is nieuwkomer in de top 10, zij steeg van de dertiende naar de negende plaats. Een van de redenen hiervoor is dat in 2002 de Amerikaanse zakelijke reiziger naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001 dichterbij huis bleef en daardoor in Canada congresseerde. MICE-manager van TRN Ermelinda Vermeulen: Alhoewel we een plaats zijn gedaald op de ranglijst van de UIA neemt het aantal internationale congressen in Nederland toe met bijna 4 procent. We willen Destination Holland nog beter in de markt te zetten. Door een actievere marktbewerking in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, door Nederland meer te positioneren als kennisland, maar óók door het aanboren van nieuwe markten zoals Italië en Spanje.

De Verenigde Staten (1) hebben nog steeds een grote voorsprong ten opzichte van de andere landen op de wereldranglijst van internationale congreslanden. Het Verenigd Koninkrijk (2) en Spanje (5) zijn gestegen op de ranglijst. Uit gegevens van de UIA blijkt dat het aantal internationale congressen in 2002 met 2,1% is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. In de werelddelen Amerika, Azië en Europa was sprake van een groei van internationale associatiecongressen . Het aantal internationale associatiecongressen in Europa is in 2002 ten opzichte van 2001 gegroeid met 0,9%.

Nederland congresland
In Nederland verzamelt de afdeling MICE van TRN jaarlijks de congresstatistieken binnen Nederland.
In 2002 was de gemiddelde duur van internationale congressen in Nederland 3,67 dagen met een gemiddeld bezoekersaantal van 244 personen per congres.

Het aantal internationale congressen en zakelijke bijeenkomsten bedroeg 982 in 2002. Dit blijkt uit de verzamelde gegevens van de regionale congresbureaus, -organisatoren en accommodaties in Nederland.

Van alle buitenlandse verblijfstoeristen komt ongeveer drie op de tien voor een zakelijk bezoek naar Nederland. De zakelijke reiziger geeft gemiddeld drie keer zoveel uit per dag dan een gemiddelde toerist De economische betekenis van het zakelijk reisverkeer moet niet worden onderschat, aldus Vermeulen. In Nederland gaven de buitenlandse zakelijke toeristen in 2002 1,1 miljard euro uit.