Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 3-09-2003 Persbericht district Kerkrade (Jos.K - 13.20 uur) Woensdag 3 september 2003

Kerkrade; verdachte bekend groot aantal autodiefstallen

Met de aanhouding van een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats denkt de politie van Kerkrade een 25-tal diefstallen van vooral exclusieve auto`s opgelost te hebben. De waarde van de gestolen auto`s wordt ruim boven de een miljoen euro geschat. De verdachte zal vandaag worden geleid voor de Officier van Justitie in Maastricht.

De politie hield de verdachte op zondag 31 augustus aan toen hij in Kerkrade in een Mercedes reed die hij op 29 augustus in Geleen gestolen had.
Tijdens het daarop volgende onderzoek bekende de man vanaf begin dit jaar tot aan zijn aanhouding met name in Zuid Limburg en de Duitse grensstreek (Heinsberg-Geilenkirchen) ongeveer 25 auto`s gestolen te hebben.
Daarbij had hij het hoofdzakelijk gemunt op de dure modellen van Mercedes en BMW.

Om de auto`s te stelen ging hij vrij simpel te werk. Vaak hield hij zich op in de directe omgeving van verkooppunten van genoemde merken. Wanneer hij dan zag dat de verkoper een auto naar buiten reed om hem te showen, liep hij, op het moment dat de verkoper weer naar binnen ging om de volgende auto te halen, snel naar die auto toe en keek of de sleutels nog in het contact staken. Met die auto ging hij er dan vandoor.

Diezelfde tactiek paste hij ook toe bij diverse tankstations. Ook daar lag hij op de loer en sloeg toe op het moment dat de autobezitter in het tankstation wilde betalen terwijl de sleutel nog in het contact stak.
Een keer sprak hij bij een tankstation zelfs de eigenaar van een dure Mercedes aan en verzocht hem, op het moment dat de man wilde gaan betalen, zijn auto een stukje vooruit te rijden zodat hij aan de pomp kon tanken. De verdachte was toen overigens te voet. Toen ook daar vergeten werd de sleutel uit het contact te halen, was hij met de auto verdwenen.

In een ander geval sloeg hij toe toen hij zag dat een echtpaar net terugkeerde van vakantie. Terwijl de mensen bezig waren hun spullen uit de auto te halen en even de sleutels op de auto lieten steken, ging hij er in een onbewaakt ogenblik met hun auto vandoor.

Tot nu toe zijn de door de verdachte gestolen auto`s nog niet getraceerd. Het verdere onderzoek richt zich daar nu op.

Het spreekt voor zich dat de politie middels dit bericht mensen wil waarschuwen de sleutels altijd uit het contactslot te halen wanneer hun auto onbeheerd achtergelaten wordt.