UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Inspecties veenkades: nog tien zwakke plekken

De waterschappen in West- en Noord-Nederland hebben de afgelopen dagen hun regionale waterkeringen intensief gecontroleerd op gevolgen van de droogte. De meeste aandacht ging daarbij uit naar de zogenoemde veenkades. Dit naar aanleiding van de dijkafschuivingen bij Wilnis en Rotterdam.

De inspecteurs zijn tijdens hun controles op nog tien zwakke plekken gestuit. In alle gevallen zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. De stabiliteit van de betrokken veenkades is nergens in het geding geweest.

De visuele inspecties van de regionale waterkeringen worden intussen onverminderd voortgezet. Bij scheurvorming en/of vervormingen wordt extra onderzoek uitgevoerd en worden zo nodig preventieve maatregelen getroffen.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de overkoepelende Unie van Waterschappen. De inventarisatie wordt later deze week aangeboden aan de regering.

Tien locaties

De tien zwakke plekken zijn aangetroffen op locaties in de noordelijke waterschappen Boarn en Klif (Friesland) en Noorderzijlvest (Groningen), in het gebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland), langs de Amstel bij Nes aan de Amstel (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht) en in de beheergebieden van de Hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland. Al deze gevallen zijn reeds in de (regionale) media beschreven. De overige waterschappen melden tot dusver geen problemen.

Waarop werd gelet?

De waterschappen hebben bij hun inspecties - mede op basis van adviezen van deskundigen - vooral gelet op de samenstelling en grondsoort van de waterkering, op vervorming en scheurvorming, lekkages en uittredend water, alle werken aan of bij de keringen, uitdrogingsverschijnselen, situaties bij bomen en bijzondere constructies. De intensiteit van de inspecties verschilde per regio en bleek sterk gerelateerd aan de grondsoort. Veendijken werden dagelijks of meerdere keren per dag gecontroleerd. Klei- en zandkeringen werden minder intensief nagelopen.

Regionale waterkeringen

De waterschappen voorzagen vorig jaar al een toenemende aandacht en belang rond hun regionale waterkeringen. Dat leerde een quick-scan van STOWA, het onderzoeksinstituut van de waterschappen. Die aandacht voor de regionale waterkeringen komt ook voort uit het zogenoemde Waterbeleid 21e eeuw en het onlangs gesloten Nationaal Bestuursakkoord Water, een convenant over het waterbeheer tussen Rijk, provincies, gemeenten én waterschappen.

In dat nationaal bestuursakkoord is onder andere afgesproken dat er een normering moet komen voor regionale wateroverlast. Die normering is voor de waterschappen van belang, omdat daarmee ook helderheid ontstaat voor eventuele aanpassingen in het beheer en onderhoud van de regionale waterkeringen.

Van 1965 tot 1993 heeft grootschalig onderzoek plaatsgevonden naar de veiligheid van de boezemkades in Nederland. Ruim 1.700 kilometer kades werden toen steekproefsgewijs onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat 81 procent van de kades veilig was. Bij de overige 19 procent waren op dat moment al in 10 procent van de gevallen verbeteringsprogramma's ingezet.

Een recent landelijk overzicht van alle verbeteringen aan regionale waterkeringen ontbreekt. De Unie van Waterschappen wil in overleg met haar leden-waterschappen zo spoedig een nieuw overzicht samenstellen.

Enkele cijfers

Nederland telt 3.500 kilometer primaire waterkeringen (kustlijn, grote rivieren) en 14.000 kilometer regionale waterkeringen. Eenderde van die regionale keringen ligt in veengebieden en/of is gebouwd met veen.

De waterschappen besteedden vorig jaar 28 miljoen euro aan het beheer en het onderhoud van de niet-primaire waterkeringen. Uit de eerder genoemde quick-scan bleek dat de waterschappen de komende jaren voor elf miljoen euro aan extra investeringen ten aanzien van de regionale waterkeringen op het programma hadden staan. Aan primaire waterkeringen (vaak ook in beheer bij de waterschappen) wordt jaarlijks 32 miljoen euro uitgegeven.

Nader informatie is verkrijgbaar bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Telefoon: 070-3519775 of 06-53175864.


- Einde Persbericht -


03 sep 03 13:29