MEDIAWAVES

Minister Brinkhorst tegen wettelijk verbod op houden nertsen

Journalist Hans Knoop ontrafelt politiek dossier in onthullend boek MINISTER BRINKHORST NU TEGEN WETTELIJK VERBOD OP HOUDEN VAN NERTSEN

Minister Brinkhorst blijkt er geen voorstander meer van te zijn dat zijn partij D66 nog initiatieven neemt om te komen tot een wettelijk verbod op het houden van nertsen. Dit zegt hij in het vandaag verschenen boek Een nerts zou nooit links stemmen van onderzoeksjournalist Hans Knoop.
Hedenmiddag werd in het Haagse café Dudok het eerste exemplaar uitgereikt aan Tweede Kamerlid B.J. van der Vlies, die 20 jaar een voorname rol speelde in de parlementaire discussie over het houden van nertsen.

Onderzoeksjournalist Hans Knoop onderzocht 25 jaar parlementaire en buitenparlementaire actie tegen de bontbranche in het algemeen en tegen het houden van nertsen in het bijzonder.
Door alle belangrijke spelers (waaronder drie oud-ministers) in het dossier op basis van de officiële handelingen van de Tweede Kamer te confronteren met de door hun ingenomen posities, is in feite een journalistiek uitgevoerde mini parlementaire enquête tot stand gekomen, die eindigt bij de moord op Pim Fortuyn. Het boek geeft een onthullend beeld van de wijze waarop uiteindelijk een geheel gezonde economische bedrijfstak leek te worden verboden op willekeurige- in plaats van op feitelijke gronden. Ook de rol van de media in dit maatschappelijke krachtenveld komt ruimschoots aan bod.

Hans Knoop: Er is geen ander voorbeeld voorhanden waarin de publieke opinie zo is misleid door politici en actievoerders, als in de kwestie van het houden van nertsen. Tevens is er geen ander voorbeeld te vinden van een dergelijke woordbreuk tussen regering en onderhavige bedrijfstak. Keiharde toezeggingen en gemaakte afspraken van de regering onder oud-minister Apotheker met de sector over het voortbestaan ervan, werden van de ene op andere dag van tafel geveegd toen Brinkhorst minister van Landbouw werd. Alle reden dus voor een diepgaand journalistiek onderzoek.

Het eerste exemplaar werd vanmiddag uitgereikt aan Tweede Kamerlid B.J. van der Vlies. Een motie uit zijn naam, om het houden van nertsen in Nederland toe te staan op grond van de Gezondheid en Welzijnswet voor Dieren en om het welzijn van de dieren te verbeteren via een Plan van Aanpak, verwierf destijds Kamerbrede steun. Enige tijd later vroeg diezelfde Kamer middels een motie, die met krappe meerderheid werd aangenomen, om een verbod op het houden van nertsen. Met die motie belandde het Plan van Aanpak dat inmiddels volop in uitvoering was, van de ene op de andere dag in de prullenbak. Miljoenen euro s leken tevergeefs te zijn geïnvesteerd. Het boek Een nerts zou nooit links stemmen van Hans Knoop is in alle opzichten een politieke les voor de toekomst.