Katholieke Universiteit Nijmegen

Spectaculaire groei bètastudies, tegen landelijke trend in Instroom aan bètafaculteit gestegen met 20%
Een recordaantal nieuwe studenten (359) heeft zich dit jaar voor een bètaopleiding aan de de KU Nijmegen ingeschreven, tegenover 297 in september 2002. Daarbinnen is het aantal eerstejaars gestegen van 240 naar 288, een toename van 20%. Dit is het vierde jaar op rij dat de instroomcijfers van de Nijmeegse bètaopleidingen stijgen. Dit is zeker opmerkelijk aangezien er landelijk al meerdere jaren een teruglopende belangstelling voor bètastudies is. Wat betreft het totaal aantal eerstejaarsstudenten, universiteitsbreed, is het marktaandeel (9%) van de KU Nijmegen gelijk gebleven.

Groei instroom harde bèta's
De groei van de instroomcijfers zit met name bij de `harde' bètaopleidingen: wiskunde, natuur-en sterrenkunde, scheikunde en algemene natuurwetenschappen. Het aantal eerstejaarsstudenten van deze opleidingen is in vergelijking tot vorig jaar met 65 % gestegen van 68 naar 112 .De opvallendste stijging is gerealiseerd bij natuur-en sterrenkunde, met 76% van 25 naar 44.

Het Nijmeegse beleid
In 1996 is de bètafaculteit met een nieuwe aanpak gestart. Deze is gebaseerd op grondig en herhaald onderzoek van in-, door- en uitstroom van de opleidingen. Aan de hand van deze resultaten is het opleidingsaanbod, de inhoud van de opleidingen en het voorlichtingsproces veranderd.
Vwo-scholieren waarderen het resultaat van deze veranderingen zeer, zo blijkt uit onderzoek van het IOWO onder 4/5/6-VWO scholieren met een profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. De scholieren geven een hoge waardering aan de Nijmeegse bètaopleidingen op de volgende punten: goed beroepsperspectief, interessante opleidingen, kwaliteit onderwijsfaciliteiten, aantrekkelijke afstudeermogelijkheden en kwaliteit aansluiting VWO.

Nijmeegse aanpak als landelijk voorbeeld
De Rijksinspectie Onderwijs heeft de aanpak in januari 2002 als voorbeeld van "good practice" opgenomen in zijn publicatie "Goed Voorbeeld". De Stichting AXIS stelt de Nijmeegse aanpak zelfs centraal in haar publicatie "B for you" waarin de maatregelen om de instroom te verhogen worden geëvalueerd. Deze publicatie is in mei uitgebracht op een congres in Den Haag georganiseerd door VNO/NCW, KUN en AXIS. 3-9-2003