Gemeente Weert

03/09/2003

Meldpunt Discriminatiezaken nu ook in Weert

Inwoners van Weert e.o. kunnen nu ook in Weert terecht met vragen en meldingen op het gebied van discriminatie. Mensen die ervaren dat ze ongelijk worden behandeld, of die uitingen van discriminatie tegenkomen, kunnen namelijk bellen met of een bezoek brengen aan het meldpunt discriminatiezaken bij het nieuwe loket "De Vraagwijzer" van PUNT welzijn.

Bij "de Vraagwijzer" wordt met de klant samen bekeken wat er precies aan de hand is. In directe samenwerking met het Anti Discriminatie Bureau Noord- en Midden Limburg (ADB) is informatie en mogelijke ondersteuning bij verdere stappen beschikbaar.

Veranderen
Als niemand iets doet tegen vooroordelen, discriminatie of racisme verandert er nooit iets. Een vraag stellen of een voorval melden is een eerste stap in de goede richting.
Het ADB werkt o.a. op basis van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Deze AWGB verbiedt het maken van direct en indirect onderscheid op grond van ras, nationaliteit, geslacht, hetero- of homoseksuele gerichtheid, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, burgerlijke staat en arbeidsduur. Ook leeftijdsdiscriminatie en discriminatie op grond van handicap kunnen als melding door het ADB worden opgepakt.
Uiteraard vindt dit plaats in vertrouwen, zoals elke vraag die bij "De Vraagwijzer" binnenkomt.

Bekend en bereikbaar
Dankzij extra middelen vanuit de landelijke overheid wordt in het hele land getracht het aanbod van Anti Discriminatie Bureau's beter bekend en goed bereikbaar te maken.
Een goede bereikbaarheid van meldpunten is van groot belang. Meer mensen kunnen zo hulp vinden. Als pesterijen en discriminerende uitingen geen weerwoord krijgen, verliezen respect en verdraagzaamheid nog meer terrein.
Laat een tegengeluid horen, u staat niet alleen. Het daadwerkelijk melden van incidenten draagt bij aan kennis over de mate waarin discriminatie-uitingen vóórkomen en daarmee aan betere maatregelen om hier tegen op te treden.

Openingstijden
Het Meldpunt Discriminatiezaken bij het loket "De Vraagwijzer" is gevestigd bij PUNT Welzijn, Maasstraat 28 in Weert en telefonisch bereikbaar via tel. (0495) 697 900.
email: vraagwijzer@puntwelzijn.nl
De openingstijden zijn op maandag t/m donderdag 9.00-12.30 en 13.00-17.00 uur en op vrijdag 9.00-12.30 uur.