Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

Studentenleed door invoering BaMa
Waarschuwingen van de GSb niet serieus genomen

Groningen, 3 september 2003. De waarschuwingen die Groninger Studentenbond (GSb) en haar fractie op de Rijksuniversiteit Groningen, het Vooruitstrevend Overleg Studenten (VOS), het afgelopen jaar heeft afgegeven dat de invoering van BaMa een drama zou worden, lijken bewaarheid te zijn geworden. Studenten van verschillende studies hebben al problemen met overgangsregelingen en roostering ondervonden tijdens de eerste dagen van hun opleiding.

Het is de GSb duidelijk geworden dat de voorlichting over de overgangsregelingen daadwerkelijk onder de maat was. Letterenstudenten die de oude postdoctorale lerarenopleiding willen volgen, moesten gisteren volgens het UCLO (Universitair Centrum voor de Leraren Opleiding) meer vakken volgen dan hen door hun studie-adviseurs was verteld en in de overgangsregelingen vermeld stond. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de studie Geschiedenis. Deze studieadviseur van geschiedenis bleek bij navraag geen duidelijkheid te kunnen geven over welke vakken de studenten verplicht moesten volgen. Ook studenten Frans werden onverwachts geconfronteerd met de aanvullende eis. Het vak dat ze extra moeten volgen, bleek erg overeen te komen met een verplicht vak dat al in het derde jaar gevolgd had moeten worden.

Dit is niet het enige BaMa-leed. Studenten Internationale Organisaties en Internationale Betrekkingen krijgen deze eerste week geen college, vanwege roosterproblemen. De opleiding kan de hoeveelheid studenten niet aan. Bij meer Letterenopleidingen was het rooster en de studiegids rijkelijk laat. De Onderwijs en Examenregelingen van de Letterenmasters zijn zelfs tot op de dag van vandaag niet bekend. Ook de zaalverdeling blijkt een probleem. Eerstejaars studenten CIW (Communicatie en Informatie Wetenschappen) waren met ongeveer 60 man in een zaalruimte voor 30 man gepland.

Bij PPSW loopt BaMa ook niet zo soepel als het zou moeten. Omdat de faculteit niet wil dat doctoraal studenten zich met Bachelorstudenten mengen, is het doctoraalstudenten verboden vakken, die een uitstekende vervanging voor oude docteraal vakken zouden zijn, te volgen. Zij moeten zich nu in allerlei bochten wringen om toch hun verplichte docteraalvakken te volgen. Hieruit blijkt wederom dat de overgangsregelingen onder de maat zijn.

GSb-voorzitter, Wouter Touw: Niet alleen de voorlichting aan studenten is afgelopen jaar onder de maat geweest. Ook de overgangsregelingen zijn niet goed doordacht; studenten worden nu toch de dupe van de invoering BaMa. De GSb vreest dat de problemen voor studenten de eerste tijd nog niet van de lucht zullen zijn.
---
Noot