Gemeente Amsterdam

Conferentie Van mooie plannen naar mooie scholen 3 september 2003 - Johanneke Helmers

Het stadsdeelbestuur Zuidoost houdt vandaag een conferentie met de schoolbesturen in Zuidoost over de huisvestingssituatie van de scholen voor primair onderwijs. In zijn vergadering van 24 juni 2003 heeft de stadsdeelraad het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs stadsdeel Zuidoost (IHP) vastgesteld. Het IHP geeft de grenzen aan waarbinnen de huisvesting van het basisonderwijs in ons stadsdeel zich de komende vijftien jaar kan ontwikkelen. In overleg met de schoolbesturen moeten keuzes over scenarios worden gemaakt en voornemens worden uitgewerkt. Voor gebruik op de conferentie en bij de uitwerking van het IHP door directies en andere belanghebbenden is een beknopte versie, getiteld "Van mooie plannen naar mooie scholen", gemaakt. De heer R. Neslo, portefeuillehouder voor Onderwijs, geeft aan het begin van de conferentie de aftrap van de uitwerking van het IHP door deze populaire uitgave aan de schoolbesturen aan te bieden.

Wat is het IHP

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft voor de komende vijftien jaar plannen om de huisvesting van scholen aan te pakken. Dit zal de komende jaren ongeveer 50 miljoen Euro gaan kosten. Met de vaststelling van het IHP heeft het stadsdeel een kader voor verbetering van de onderwijshuisvesting. Veel schoolgebouwen moeten aangepast worden aan de onderwijskundige vernieuwingen van de laatste jaren. Er moeten werkplekken ontstaan waar leerlingen individueel (ondersteund door ICT) kunnen werken. De voorschool wordt geïntegreerd in diverse schoolgebouwen en plannen voor het realiseren van de zogenoemde integrale school rondom of in schoolgebouwen, kunnen worden vertaald in ruimtelijke programmas van wensen. Gekoppeld aan de initiatieven die al genomen worden op het terrein van de (brand)veiligheid, het onderhoud en de vertaling van eigentijdse eisen die aan een schoolgebouw gesteld mogen worden, leidt het in het IHP vastgelegde onderwijshuisvestingsbeleid in het stadsdeel er toe, dat vanaf 2007 sprake zal zijn van een zichtbare verbetering van de schoolgebouwen in Zuidoost.

Actieprogramma

Het IHP bevat een actieprogramma waarin uit te werken thema's worden genoemd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de vertaling van het beleid brede school in lokalen en andere ruimten. Ook veiligheid rondom schoolgebouwen is een uit te werken thema.

Uitvoeringsplannen

Bij het hoofdstuk uitvoeringsplannen wordt aangegeven hoe de feitelijke huisvestingssituatie er op dit moment uitziet, welke ontwikkelingen zijn te verwachten en hoe daarmee omgegaan kan worden. Hierbij is de situatie per school geïnventariseerd. De uitvoeringsplannen moeten in goed overleg met de schoolbesturen nog verder worden uitgewerkt.

Uiterlijk in februari 2004 stelt de stadsdeelraad een planning vast waarin staat wanneer de verschillende uitvoeringsplannen worden gerealiseerd. Die planning dient dan als onderligger voor de op te stellen huisvestingsprogrammas voor de komende vijf jaar.

© Gemeente Amsterdam