RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0903 Hilversum, 3 september 2003

RVU RADIOPRIJS 2003 GEWONNEN DOOR EVA MOERAERT MET 'DANSEN MET STIEREN'

Hilversum - De RVU Radioprijs, de jaarlijkse aanmoedingsprijs voor aankomende radiomakers, is gewonnen door Eva Moeraert, studente aan het RITS in Brussel. Het was de twaalfde keer dat de Radioprijs werd uitgereikt. Juryvoorzitter Rob Trip maakte de winnares bekend tijdens een live-uitzending vanuit het RVU Paviljoen op het Mediapark in Hilversum (woensdag 3 september, 747AM, 14.00-15.00 uur).

'Dansen met stieren' is een persoonlijke zoektocht van de maakster naar het unieke gevoel van 'El Duende'. De jury was, aldus radio- en televisiejournalist Rob Trip, verrast over de manier waarop de zoektocht verteld werd. Het juryrapport: "Wat betreft inhoud, vorm en toon wordt de luisteraar in deze reportage werkelijk 'meegenomen'. En daarmee onderscheidt 'Dansen met stieren' zich van de andere inzendingen." De jury (Rob Trip, Maarten Huygen, Lieneke van Schaardenburg, Ali Lazrak en Tjhoi Ngsauw) was unaniem van mening dat dit programma de eerste prijs verdiende.

Er waren dit jaar 36 inzendingen. De meeste programma's kwamen van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en het RITS in Brussel. Elf programma's werden genomineerd. Zes daarvan kwamen uit België, vijf uit Nederland.

Tweede werd 'Ik Romeo, Jij Julia' van Annemarie Bouwman, ook van het RITS in Brussel, over de onmogelijke jeugdliefde van Eric en Marijke, die vele jaren later alsnog een vervolg krijgt. De jury: "Het programma krijgt een bijzondere wending als de twee voormalig geliefden elkaar weer ontmoeten. Na al die jaren blijkt de liefde tussen deze twee mensen nog onverminderd groot en wederom onmogelijk." De derde prijs ging naar 'Oh mijn God!... Pim ligt hier...', een indringende reconstructie van de moord op Pim Fortuyn door Arno Leblanc, Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg. Het juryrapport: "Wat je als luisteraar bij blijft is de totale ontreddering en machteloosheid van de omstanders. Door de krachtige montage blijf je geboeid luisteren."

747AM PUBLIEKSPRIJS
Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd ook de 747AM Publieksprijs uitgereikt. Luisteraars konden de afgelopen week via internet stemmen op het programma van hun keuze. Zendercoördinator Jan Westerhof onthulde dat de meeste stemmen waren uitgebracht op het programma 'Ons Ellen' van Isabel Voets, studente aan de Hogeschool Antwerpen, afdeling Woordkunst. Het programma gaat over een meisje uit een groot gezin dat niet lang na haar geboorte sterft. Gewaagd is vooral dat de kleine Ellen letterlijk een stem krijgt. Een bijzonder sfeerbeeld van een gezin dat de dood een zinvolle plaats in het leven weet te geven. Op de website www.747AM.nl is terug te vinden welke mensen met het uitbrengen van hun stem een wereldontvanger hebben gewonnen. Op rvu.nl/radioprijs zijn de finale-uitzending en de genomineerde programma's nog altijd te beluisteren. Ook het juryrapport staat op deze site.