Gemeente Capelle a/d IJssel

Rosemarie Verkuil, WOP Schenkel

Foto: Peter Molkenboer

Met elkaar en voor elkaar: daar draait het vooral om. Het wijkoverlegplatform (WOP) is een schakel tussen gemeente en bewoners: het WOP geeft signalen door, bemiddelt en praat met de gemeente over het wijkbeleid. Daarnaast organiseert én subsidieert het WOP wijkactiviteiten. Elke Capelse wijk heeft een eigen WOP. In het WOP zijn individuele bewoners vertegenwoordigd, maar ook allerlei instellingen en organisaties uit de wijk, zoals de huurdersvereniging. Vier keer per jaar is er een wijkoverleg; iedereen die in de wijk woont of werkt is welkom. Meer over het WOP vindt u in de gemeentegids of op Capelse Wijkensite

Rosemarie Verkuil, WOP Schenkel:
Werken aan de eigen omgeving is de basis van alles

Het WOP komt vier keer per jaar bij elkaar. Iedereen die belang heeft bij het goed functioneren van de wijk Schenkel is welkom: de buurtagent, winkeliers, welzijnswerkers, vertegenwoordigers van zorginstellingen en woningcorporaties en uiteraard de bewoners zelf. We proberen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Aan het woord is Rosemarie Verkuil, voorzitter van het WOP in Schenkel. Met verve zet zij zich in voor het leefklimaat in haar eigen wijk: Als WOP zorgen we ervoor dat goede ideeën en gegronde klachten van bewoners omgezet worden in actiepunten, waar we vervolgens voortvarend mee aan de slag gaan, belooft ze.

Het voordeel van het WOP, vertelt de voorzitter, is dat de lijnen naar de gemeente toe kort zijn. Problemen in de wijk kunnen daardoor sneller worden opgelost. Voor alle duidelijkheid: het WOP is geen verlengstuk van de gemeente, maar streeft wel naar heldere communicatie en een goede samenwerking. Want uiteindelijk draait het toch om het gezamenlijk vinden van oplossingen voor vraagstukken in de wijk.

Startkapitaaltje
Het WOP in Schenkel heeft zich in de afgelopen jaren onder meer hard gemaakt voor het terugdringen van het sluipverkeer, en met succes. Verder sloeg het WOP een brug tussen de bewoners en de twee grote zorginstellingen van Schenkel: het IJsselland Ziekenhuis en de BAVO-RNO groep. Zo hebben bewoners nu een aanspreekpunt binnen de instellingen en vice versa. Een speciale werkgroep, waarin het WOP, het ziekenhuis, de gemeente en de politie vertegenwoordigd zijn, buigt zich over de parkeerproblemen rondom het IJsselland Ziekenhuis.

Bijdragen aan de veiligheid en goede sfeer in de wijk is ook een belangrijke taak van het WOP. In Schenkel houden vijf verschillende werkgroepen zich bezig met evenzoveel doelgroepen en themas, te weten: senioren, jeugd, communicatie, verkeer en groen en grijs (de leefomgeving). De activiteiten variëren van uitstapjes tot aan actieplannen en voorlichtingsbijeenkomsten, vertelt Rosemarie. Maar we organiseren niet alles zelf. We proberen bewoners ook te stimuleren zelf iets voor de omgeving op touw te zetten. Een barbecue bijvoorbeeld of activiteiten voor kinderen. Buurtbewoners met goede ideeën helpen wij op weg met adviezen en/of een startkapitaaltje.

Voorzittershamer
De belangstelling voor het WOP in Schenkel groeit: In het begin kwamen er zon tien, twaalf bewoners. Nu zijn dat er al een kleine veertig, weet de voorzitter. Het is hoe dan ook een kwestie van lange adem. In deze tijd is het sowieso niet gemakkelijk om mensen te vinden die zich vrijwillig voor iets willen inzetten. Zeker niet als het gaat om een bestuursfunctie, die alles behalve vrijblijvend is! Zelf deinsde Rosemarie niet terug voor die verantwoordelijkheid, ook al heeft ze een baan en een gezin. Ze neemt haar rol als voorzitter uiterst serieus. Haar verantwoordelijkheden gaan veel verder dan het hanteren van de voorzittershamer, zegt ze zelf. Ik onderhoud de contacten van het WOP met de gemeente en andere betrokkenen, somt zij op, en ben daarnaast aanspreekpunt en bemiddelaar voor bewoners en vrijwilligers.

Besturen zit haar kennelijk in het bloed. Eerder was zij actief als burgerlid van de gemeenteraad. Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek en de omgeving. En ik vind besturen leuk. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat werken aan de eigen, directe omgeving de basis van alles is. Daar begint de verandering, daar begint de verantwoordelijkheid. Een positieve bijdrage kunnen leveren aan je eigen leefomgeving: dat is voor mij eigenlijk de belangrijkste drijfveer.

Dit is het eerste artikel in de reeks van zes artikelen over de wijkoverlegplatforms