Gemeente Utrecht


Plaatsen voor nachtdetentie van jongeren

In de politieregio Utrecht komen plaatsen voor nachtdetentie van jongeren die door de rechter zijn veroordeeld. Jongeren worden hiermee in gelegenheid gesteld om overdag een schoolopleiding te volgen of te werken. Minister Donner van Justitie heeft hiertoe op 2 september 2003 besloten.

In de regio Utrecht zijn de jeugdinternaten Eikenstein en de Lindenhorst in Zeist aangewezen voor nachtdetentie. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande opvangplekken. Wanneer de jongere zich niet aan de voorgeschreven richtlijnen houdt gaat hij/zij alsnog naar het Huis van Bewaring.

Burgemeester Brouwer is zeer tevreden over dit besluit van de minister. Zij heeft zich de afgelopen jaren bij Haagse bewindslieden sterk gemaakt voor nachtdetentie van jongeren.

Twee jaar geleden heeft burgemeester Brouwer de problemen met jeugdige criminelen aangekaart bij toenmalig staatssecretaris van Justitie mw. Kalsbeek. De staatssecretaris deed toen een toezegging over nachtdetentie voor jongeren. Nu is het besluit door de minister daadwerkelijk genomen. Ook andere politieregio's in ons land hebben deze mogelijkheid gekregen.

Nachtdetentie vormt een goede aanvulling op de Utrechtse aanpak van 'harde kern-jongeren' en veelplegers. Het helpt niet alleen bij het bestrijden van criminaliteit, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de positie van de betreffende jongeren via scholing en werk.

Het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdreclassering zullen de nieuwe mogelijkheden voor nachtdetentie in een convenant uitwerken.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met bestuurscommunicatie, Mechelien van Gaalen, telefoon 030-286 14 09, of Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55.

Utrecht, 3 september 2003.