Provincie Limburg

Limburgse boeren mogen tot 15 september bemesten, maar niet overal (189)
Gedeputeerde Staten van Limburg hebben, op verzoek van de LLTB, besloten de periode waarin dierlijke mest mag worden aangewend te verlengen tot 15 september 2003. Deze verlenging komt nadat Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zich in de Tweede Kamer bereid heeft getoond het uitrijverbod, opgenomen in het "Besluit gebruik meststoffen" (BGM), met 14 dagen uit te stellen wegens de uitzonderlijke droogte dit jaar.

De verlenging geldt alléén voor de niet-freatische grondwaterbeschermingsgebieden en het bodembeschermingsgebied Mergelland als aangewezen in de Provinciale Milieuverordening Limburg, met uitzondering van de in dit bodembeschermingsgebied gelegen freatische grondwaterbeschermingsgebieden (inclusief de bijbehorende waterwingebieden).

Concreet betekent dit dat voor de volgende
grondwaterbeschermingsgebieden (inclusief de bijbehorende waterwingebieden) in Limburg het verbod blijft bestaan om vanaf 1 september dierlijke mest uit te rijden: Mookerheide, Bergen, Beegden, Waterproduktie Heel, Roosteren, Craubeek, Roodborn, IJzeren Kuilen, De Tombe, De Dommel, Heer-Vroendaal en Itteren-Borgharen. Bij de afweging van dit besluit is zowel naar het belang van de boeren bekeken als ook naar het algemeen belang met het oog op de drinkwaterwinning.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben aan de verlenging de voorwaarde verbonden dat het uitrijden van mest op bouwland wordt gecombineerd met het inzaaien van een groenbemester.
3-9-2003 15:22