Provincie Limburg

Provincie dient aanvraag in voor 5,1 miljoen voor revitalisering van drie bedrijventerreinen (188)
Provinciale cofinanciering gereserveerd van ruim 1 miljoen

De Provincie Limburg heeft bij het Ministerie van Economische Zaken (EZ) een aanvraag ingediend om ruim 5,1 miljoen te investeren in drie revitaliserings-projecten van bedrijventerreinen. Bovendien wil de Provincie ruim 1 miljoen uit eigen middelen inzetten voor de revitalisering van de bedrijventerreinen Borrekuil (Sittard-Geleen), De Horsel (Nuth) en Savelveld (Weert). De aanvraag heeft betrekking op de subsidieregeling Tender Investeringsprogramma's Provincies (TIPP) van het Ministerie van Economische Zaken.

De Provincie Limburg geeft al jaren hoge prioriteit aan revitalisering van bedrijventerreinen. Met die revitaliseringsprojecten zijn vele miljoenen euro's gemoeid. Bij het beoordelen van met name de financiële haalbaarheid van potentiële TIPP-projecten de afgelopen jaren, is duidelijk gebleken dat zonder TIPP-geld de projecten financieel niet te realiseren waren. Voldoende ruimte voor bedrijven is een noodzakelijke voorwaarde voor een goed investeringsklimaat. En de Provincie Limburg wil dat investeringsklimaat verbeteren. Niet alleen het ontwikkelen van nieuwe terreinen is dan belangrijk, maar ook een kwalitatieve verbetering van de meer verouderde terreinen is daarbij essentieel. Regionale samenwerking, parkmanagement en het verbeteren van de (inter)gemeentelijke dienstverlening aan het bedrijfsleven vormen de rode draad bij het provinciale revitaliseringsbeleid.

Klemmend beroep
Verantwoordelijk gedeputeerde Martin Eurlings doet een klemmend beroep op de staatssecretaris van economische zaken om, nu de TIPP-regeling ten einde loopt, ook in toekomstige regelingen voldoende ruimte te bieden om de door de Provincie Limburg ingeslagen weg met ondersteuning van het Rijk te kunnen voortzetten. Het ministerie van economische zaken werkt op dit moment aan een nieuw Financieel Instrumentarium Bedrijventerreinen. Daarin lijkt sprake van centralisatie, voor de provincies is zo goed als geen rol weggelegd. De Rijksoverheid moet niet de centrale regie willen overnemen rond bedrijventerreinen, daartegen verzet ik mij. De Provincie Limburg heeft haar toegevoegde waarde meer dan voldoende bewezen bij de uitvoering van dit soort Rijksregelingen, " aldus gedeputeerde Martin Eurlings. "Verder ben ik van mening dat een mogelijke versobering van subsidieregelingen op termijn leidt tot uitholling van het investeringsklimaat.

Tipp-regeling
Deze door het Ministerie van Economische Zaken ingestelde regeling voor vier jaar richt zich primair op ontwikkeling van nieuwe en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Voor deze laatste tender is landelijk in totaliteit 20,4 miljoen beschikbaar. Het Ministerie heeft aangegeven maximaal vier programma's te willen honoreren met een bedrag van ruim 5 miljoen. Het is voor de laatste maal dat een beroep kan worden gedaan op deze regeling van het ministerie.

Verdeling projecten
Het grootste deel van de TIPP-gelden worden aangevraagd voor het project Borrekuil. De revitalisering van het terrein ter grootte van circa 19 ha levert in ruimtewinst circa 11 ha op, inclusief de bedrijfsverplaatsing van Langen. Reeds meer dan 20 jaar proberen gemeente en provincie hiervoor een oplossing te vinden. Als de TIPP-aanvraag wordt gehonoreerd, is hiervan een bedrag 2.500.000,- bestemd voor het project Borrekuil. De provinciale cofinanciering zou 900.000,- bedragen.

Met het revitaliseren van het 62 ha grote bedrijventerrein 'De Horsel' kan een ruimtewinst worden geboekt van 1,2 ha. Van de aangevraagde TIPP-gelden is een bedrag van 1.405.027,- bestemd voor 'De Horsel', naast een provinciale bijdrage van 60.505,-.
Voor het project Savel is een bedrag bestemd aan TIPP-gelden van
1.200.000,-, naast een mogelijke provinciale bijdrage van 60.500,-.

Voor alle drie de projecten geldt als uitgangspunt dat met de revitaliserings-maatregelen de kwaliteit van de bedrijventerreinen op duurzame wijze wordt aangepast aan de moderne en toekomstige vestigingseisen. Ook moet bij alle bedrijventerreinen parkmanagement worden gerealiseerd.
3-9-2003 11:27