Politie Gelderland-Midden

Ede; pepperspray niet altijd even effectief
Publicatiedatum: 03-09-2003

Het moet een bijzonder gezicht geweest zijn. Vier politieagenten, drie toezichthouders van de gemeente en vijf vrijwilligers op vogeljacht. Zelfs een landelijk televisieprogramma rukt uit om verslag te doen. Maar de jacht heeft dan ook een specifiek doel: één vogel!

Aanvankelijk is er wat verwarring. De politie krijgt rond 11.00 uur een melding van een loslopende kangaroe in de hoek van de A30 en de A12. Onderzoek leert al snel dat het niet om een springbeest, maar om een struisvogelachtige gaat. En omdat het gespotte dier zonder uitkijken de A12 dreigt over te steken, moet het tot stoppen gedwongen worden. Maar dat is bij dit soort sterke loopvogels makkelijker gezegd dan gedaan.

Pepperspray
Een op zich niet eens onaardige ingeving doet de agenten naar hun pepperspray grijpen. Menig sterke kerel wordt daarmee uitgeschakeld, dus waarom deze loopvogel dan niet. Maar helaas, het dier haalt zijn neus er voor op en vervolgt zijn route richting A12. Pas nadat nog enkele vrijwilligers zich bij de meute aansluiten, lukt het de vogel in het nauw te drijven. Het gezelschap is dan nog maar 5 meter van de snelweg verwijdert .

Dekens
En hoewel het gezelschap zijn mannetje staat, vecht de vogel voor wat hij waard is. Twee dekens komen er uiteindelijk aan te pas om het dier op een brancard van de dierenambulance te krijgen en te houden. Zij hebben zich over de vogel ontfermd. En de passerende weggebruikers op de A12? Ach, zij kunnen opgelucht adem halen! Hoewel een groot deel van de chauffeurs geen weet zal hebben van die vreemde worsteling in de wegberm.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688221

---