(T.A.V.: redactie)

Titel: Albert Heijn voert verdere efficiencyslag door

ALBERT HEIJN BV
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 03-09-2003 15:52

Zaandam, 3 september 2003 - Albert Heijn gaat een verdere efficiencyslag doorvoeren om sneller en slagvaardiger op de huidige marktsituatie in te kunnen spelen.

Albert Heijn heeft het voornemen in totaal 440 arbeidsplaatsen te gaan besparen: 250 op het hoofdkantoor en 190 binnen de logistieke organisatie. Dit is inclusief het nog te realiseren deel van de besparingen die in het voorjaar zijn aangekondigd.

Naar verwachting zal eenderde van de besparing in arbeidsplaatsen door natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Voor de overige medewerkers wordt gewerkt aan een sociaal plan. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. De reorganisatie moet op 31 december 2004 zijn afgerond. De OR is om advies gevraagd en de vakbonden worden vandaag geïnformeerd.

Uitgangspunt is dat de reorganisatie een gezonde commerciële en financiële basis creëert voor de toekomst. Bij de besparing van arbeidsplaatsen gaat het om indirecte functies d.w.z. activiteiten die de primaire processen en de service aan de klant in de winkels ongemoeid laten. De klanten zullen juist moeten gaan profiteren van de maatregelen.

Na de opgaande lijn van 2002 zijn consumenten in 2003 duidelijk minder gaan besteden. Prijs is voor klanten veel belangrijker geworden. Albert Heijn merkt als grootste servicesupermarkt dat haar klanten per bezoek minder besteden. Dit resulteert in een marktaandeel over het eerste half jaar 2003 van 26,7% ten opzichte van 27,9% over het eerste half jaar van 2002 (cijfers AC Nielsen) en een tegenvallende omzet.

Albert Heijn wil de beste supermarkt zijn, tegen aantrekkelijke prijzen. Kostenreducties moeten het mogelijk maken de voordelen van Albert Heijn (zoals kwaliteit, innovatie, keuze en service) verder te versterken en tevens het prijsniveau aantrekkelijker te maken. Het feit dat Albert Heijn de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in technologie en ondersteunende systemen maakt het mede mogelijk de organisatie efficiënter te gaan besturen.


---