CNV

CNV teleurgesteld in plannen VUT-regeling

De CNV vakcentrale is teleurgesteld in het voornemen van het kabinet om werknemers die met de VUT gaan in één keer belasting over deze periode te laten betalen. Het kabinet breekt een zorgvuldig ombouwproces van VUT naar prepensioen af. Een proces waarover met het vorige kabinet nota bene afspraken gemaakt zijn, zegt CNV voorzitter Doekle Terpstra, Wij vragen ons zelfs af of het belastingtechnisch wel kan.

Werknemers die vanaf 2005 met de VUT gaan, moeten voortaan zeer waarschijnlijk een groot bedrag betalen aan de Belastingdienst. Binnen het kabinet wordt gesproken over invoering van een 'voorheffing' waardoor de gepensioneerde in een keer het bedrag moet betalen dat hij of zij tot zijn 65ste jaar aan belasting kwijt is. Op die manier moet er meer belasting worden betaald dan bij de normale belastingheffing. Tot nu toe moest de vutter de belasting per jaar betalen. Het kabinet wil ook de aftrek van VUT-premies van het brutoloon afschaffen.

De plannen van het kabinet botsen met het onlangs door het CNV gelanceerde alternatieve plan waarin gepleit wordt voor maatwerk en zonodig een fatsoenlijke overgangsregeling. Als de plannen van het kabinet doorgaan, worden ze op prinsjesdag gepresenteerd.

Voor nadere informatie
Marjan Heuving, woordvoerder 06-517 233 53


03 sep 03 16:04