Socialistische Partij

Harde Zalm wordt boterzacht; antispeculatieregels verder uitgehold

03-09-2003 * Consequente oppositie vanuit het CDA en een effectieve lobby van de besturen van universiteiten en hogescholen richting senaatsfracties van PvdA, VVD en D66 hebben ertoe geleid dat minister van Financiën Zalm na de zorgverzekeraars nu ook universiteiten en hogescholen ontslaat van de verplichting overtollig geld bij het ministerie van Financiën te stallen. Daarmee zijn de vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen antispeculatieregels verder uitgehold.

Tijdens het debat over de wijziging van de Comptabiliteitswet bleek alleen de fractie van de SP nog achter de harde aanpak van de minister te staan. PvdA, D66 en VVD toonden zich gevoelig voor de sterke lobby van de onderwijsinstellingen en trokken de eerdere steun van hun partijen aan een verplichting voor hogescholen en universiteiten om overtollig geld bij het ministerie in bewaring te geven, terug, met een beroep op de autonomie van het onderwijs. De tegenwerping van de minister dat vrijheid van onderwijs iets anders is dan vrijheid van bankieren kon de voormalige paarse coalitie niet weerhouden het eigen voorstel nu te torpederen.

Enkele jaren terug bleken overheids- en semi-overheidsinstellingen op grote schaal overtollig geld te gebruiken om risicovol te beleggen. De verontwaardiging in de samenleving deed de politiek maatregelen toezeggen om herhaling te voorkomen. De Algemene Rekenkamer becijferde dat er miljarden omgingen in door de overheid bekostigde en gesubsidieerde instellingen als zorgverzekeraars, universiteiten en hogescholen, politieregio's en tal van andere organisaties. Minister Zalm kwam daarop met antispeculatieregels in de Comptabiliteitswet, die instellingen verplichtten om overtollig geld niet op de Beurs maar bij het ministerie van Financiën te stallen.

Door de val van Paars-II en de handelingsonbekwaamheid van Balkenende-I bleven de door de Tweede Kamer goedgekeurde regels wachten op behandeling in de Eerste Kamer. Die tijd gebruikten de besturen van universiteiten en hogescholen voor een succesvolle lobby richting PvdA, D66 en VVD om hun instellingen uit te zonderen van de verplichting overtollig geld bij het ministerie in bewaring te geven. Eerder waren de zorgverzekeraars al succesvol geweest en buiten de regeling gebleven - terwijl juist zij grote bedragen risicovol beleggen. Omdat het CDA altijd al tegen het beperken van de financiële vrijheid van de onderwijsinstellingen was geweest werd minister Zalm bij de behandeling van de wet in de Senaat geconfronteerd met een onwillige Kamermeerderheid, waarvoor hij opmerkelijk snel door de knieën ging. `Van Il Duro tot de Boterzachte' typeerde de SP Zalm's draai. Fractievoorzitter Kox vond één schrale troost in het debat: `De onderwijslobby heeft weer bewezen dat actievoeren helpt. Laten we daar in de toekomst ons voordeel mee doen.'