Socialistische Partij

Geen Nederlandse kennis voor kernwapens Pakistan

03-09-2003 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft de regering opheldering gevraagd over de deelname van Nederlandse bedrijven en personen aan een symposium van een Pakistaans kernwapenlaboratorium. "Nederlandse kennis moet niet worden ingezet voor Pakistaanse massavernietigingswapens."

Nederlandse deelname aan het symposium 'ISAM 2003' van de Pakistaanse 'Dr. A. Q. Khan Laboratories' deze maand, is volgens de SP in strijd met letter en geest van het non-proliferatieverdrag. "Het is absurd dat in deze tijd, waarin iedereen zich druk maakt om massavernietigingswapens, Nederlandse onderzoekers als professor Brabers deelnemen aan het symposium," stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Ook de medewerking van Nederlandse bedrijven als Slebos Research aan het symposium is ongewenst."

De Khan-laboratoria zijn onderdeel van de Pakistaanse kernwapenindustrie. De officiële doelstelling van het symposium is het opbouwen van samenwerking tussen wetenschappers en ingenieurs uit ontwikkelde en ontwikkelingslanden op het gebied van geavanceerde materialen in hoog-technologische industrieën. De SP vermoedt dat dit een voorwendsel is voor het verder ontwikkelen van de Pakistaanse kernwapenindustrie. "Ik wil dat de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Economische een stokje steken voor de deelname. Nederlandse kennis moet niet worden ingezet voor Pakistaanse massavernietigingswapens."