Ingezonden persbericht


-Persbericht-

CDA: Waarom geen zeilcentrum?

Op 16 juli 2003 sprak de Raad van State uit, dat de deelgemeente Kralingen-Crooswijk binnen zes weken een nieuw besluit moet nemen inzake een bouwvergunning voor het zeilcentrum Henk van Gent aan de zuidoostkant van de Kralingse Plas. De Raad van State heeft op 16 juli ook uitgesproken dat de deelgemeente Kralingen-Crooswijk moet onderzoeken in hoeverre (volgens het zeilcentrum) verplaatsing van deze zeilschool van de Zuidoost oever naar de Zuidwest oever (binnen het grootschalige project, dat de projectontwikkelaar Adboma tot stand wilde brengen), niet haalbaar is. Daarmee heeft de Raad van State aangegeven, dat niet zorgvuldig is omgegaan met de belangen van het zeilcentrum, een kwestie die sinds 1998 speelt.

Inmiddels is gebleken, dat Adboma zelf nog steeds worstelt met het onderbrengen van een geheel nieuwe zeilschool in het nieuwe projectplan op de Zuidwest oever en de plaats voor een zeilschool op die plaats op zijn minst problematisch is.

In de afgelopen vijf jaar heeft het zeilcentrum zelf groei gekend en is in nauwe samenwerking met onder meer de dienst Sport en Recreatie van het project Sportpas een succes gemaakt.

Thans moet nu een nieuw bestemmingsplan voor de Kralingse Plas worden vastgesteld, waarvan het ontwerp nog onder kritiek staat van zowel de bewoners als de gebruikers van de Kralingse Plas. Een van de belangrijkste bezwaren van alle gebruikers van de plas is het strandbad tevens als locatie voor een zeilschool te gebruiken. Een impasse dreigt doordat het bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk kennelijk geen mogelijkheden meer ziet om tot aanpassingen van het huidige concept Bestemmingsplan buitenruimte Kralingse Plas te komen (zie een persbericht van de deelgemeente van 21 juli 2003 ter zake). De deelgemeente is kennelijk ook niet meer van plan in het bestemmingsplan een opening te maken, die op een of andere wijze rekening houdt met de belangen van het zeilcentrum (anders dan voortdurend erop te hameren, dat het moet passen in de opzet van Adboma, wat trouwens een gepasseerd station is).

De dertien zeilverenigingen, die met hun leden op de Kralingse plassen zeilen en wedstrijden houden hebben duidelijk behoefte aan een zeilschool, die de aanwas van leden opvangt en de beginselen van het zeilen in de praktijk bijbrengt.

Inmiddels blijkt ook, dat de dienst Sport en Recreatie de pontons van de zeilschool opeist (vanwege huurachterstand, waarmee een bestuurlijk conflict tussen een Rotterdamse burger en ondernemer aan de ene kant en Rotterdamse overheden aan de andere kant tot een praktische beslissing wordt geleid: het einde van het zeilcentrum).

Naar aanleiding van bovenstaand beschreven situatie heeft fractielid Frans Jozef van der Heijden de volgende vragen gesteld aan het college, die weliswaar betrekking hebben op het beleid van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, maar ook raken aan de besluitvorming van de gemeenteraad ter zake van de vaststelling van het betrokken bestemmingsplan en voorts de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de dienst Sport en Recreatie.


* Ziet het college van B. en W. mogelijkheden om te bemiddelen tussen het zeilcentrum Henk van Gent en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk in het licht van de uitspraak van de Raad van State op 16 juli 2003 zodat op zijn minst genomen de optie van een zeilcentrum aan de zuidoost oever opnieuw bekeken kan worden, overigens mede in het licht dat er niet langer sprake is van een openbare horecavoorziening maar slechts van een clubhuis.
* Is er ook niet voldoende aanleiding om de deelgemeente Kralingen-Crooswijk te verzoeken de situatie van het strandbad van Adboma nader te bezien in het licht van de uitspraak van de Raad van State en in overleg met Adboma tot een nieuwe vergunning te komen, waarin geen plaats meer is voor een zeilschool of eventueel een veel kleinere (tweede) zeilschool op de Kralingse Plas wanneer Adboma vast wil houden aan een dergelijke voorziening
* Kan daarbij rekening gehouden worden met het feit, dat de zuidwesthoek van de Kralingse Plas vanwege het verkeer van en naar de sluis, het uit en thuis verkeer voor dertien gevestigde zeilverenigingen en de start en finish van zeilwedstrijden een uiterst ongunstige plaats is voor beginnende zeilers.
* Kan daarbij tevens rekening gehouden worden met het feit, dat de windval bij zuidelijke en westelijke winden in de zuidwesthoek deze plaats veel minder geschikt maakt voor beginners dan de veel gunstiger lokatie van de zuidoosthoek.
* Is het college van B. en W. bereid om de dienst Sport en Recreatie te vragen de incasso van achterstallige huur zodanig op te schorten dat voor deze schuld in het licht van een definitieve gunstige oplossing voor het zeilcentrum Henk van Gent een bevredigende regeling kan worden getroffen.
* Is het college van B. en W. bereid om er op toe te zien dat de pontons, die aan de zeilschool zijn verhuurd (overigens indertijd van de zeilschool overgenomen teneinde toen het voortbestaan al te rekken totdat er over het voortbestaan van de school een beslissing kon worden genomen.
* Is het college van B. en W. bereid om zodanig tussen alle direct betrokken partijen te bemiddelen dat binnen de uitspraken van de Algemene Beroepscommissie van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk op 16 juli 2002, de bestuursrechter van de Rechtbank te Rotterdam op 15 oktober 2002 en nu dan de Raad van State op 16 juli van dit jaar een bevredigende oplossing gevonden kan worden voor het zeilcentrum Henk van Gent en dat deze oplossing ook neerslaat in het bestemmingsplan dat de gemeenteraad uiteindelijk zal moeten goedkeuren.

Noot voor de redactie/