Gemeente Amsterdam

Project Kunstdatdoenwezelfwel.nl
3 september 2003 - Johanneke Helmers
Kunstdatdoenwezelfwel is een project van jongeren van de Amsterdamse scholen het Ignatius Gymnasium en de vmbo-school TeC-West. Leerlingen hebben zelf concepten ontwikkeld die geïnspireerd zijn op hun beleving van de stad Amsterdam. Met hulp van de professionele kunstenaars zijn deze concepten vervolgens uitgewerkt.

Jongeren van het Ignatius Gymnasium zullen vanaf 8 tot en met 16 september dagelijks nieuwe kunstwerken toevoegen aan al bestaande beelden in de stad. Deze kunstwerken lichten de oorspronkelijke beelden toe, veranderen hun context of becommentariëren de oorspronkelijke concepten. De gedachte achter dit project is dat kunstwerken op den duur niet meer opvallen en aan de aandacht van Amsterdammers ontsnappen. Door nieuwe kunstwerken toe te voegen worden de beelden opnieuw in de schijnwerpers geplaatst.

De resultaten van het Ignatius Gymnasium zijn dagelijks op een andere plek te bewonderen. Als start worden op 8 september meer dan levensgrote portretten op het dak van Concertgebouw geplaatst. Vervolgens wordt elke dag een ander beeld in de stad aangepakt zoals het Zagertje op het Leidseplein, de Sparappels op de Weesperstraat, naaktfiguren in het Vondelpark en bij het Rijksmuseum, het homomonument op de Westermarkt en andere beelden.

Het project Kunstdatdoenwezelfwel wordt uitgevoerd in het kader van Cultuur en School. Leerlingen van het Ignatius Gymnasium werken samen met de jonge, aanstormende kunstenaars Catherine Henegan en Saskia van Kampen. Leerlingen van de vmbo-school TeC-West werken met cineast Hens van Rooijen en zullen binnen afzienbare tijd op bijzondere locaties een filmproductie tonen waarin Amsterdams talent centraal staat.

Kunstdatdoenwezelfwel is een kunstproject van jongeren. Niet van culturele instellingen of kunstdocenten die denken te weten wat jongeren aanspreekt. Daarmee is Kunstdatdoenwezelfwel een bijzonder project dat alle ruimte biedt aan de leerlingen die zich daarbij gesteund weten door de kennis van professionals. Kunstdatdoenwezelfwel is in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst ontwikkeld door De Bussy Consult.

Een agenda en meer informatie vindt u vanaf 6 september op: www.kunstdatdoenwezelfwel.nl.

© Gemeente Amsterdam