Gemeente Breukelen


Opruimen asbest in Kockengense dijk in volle gang

Op woensdag 3 september is het talud van de Bijleveld-Oost tussen de Driestammenweg en de begraafplaats in Kockengen schoongemaakt. In witte overall gestoken medewerkers van Milieutech, een gespecialiseerd bedrijf uit Bodegraven, verwijderen de asbeststukjes in het maaiveld van het voetpad. De werkzaamheden nemen naar verwachting een dag in beslag. Als het bedrijf klaar is met de handpicking volgt een laatste inspectie door bureau Search. Daarna is het wandelpad weer voor iedereen toegankelijk.

Vorige week ontdekte een wandelaar stukjes asbest in het talud van het pas vernieuwde voetpad langs de oostkant van de Bijleveld in Kockengen. Het gaat om een klein deel van de kade, net voordat de Bijleveld van naam verandert in Grote Heicop. Dit stuk voetpad is inmiddels afgezet.

Inspectie van de rest van de kade maakte deze week duidelijk dat de verontreiniging zich inderdaad beperkt tot het deel tussen de Driestammenweg en de begraafplaats. Dit bevestigt de veronderstelling dat het om oude dijkverharding gaat, die daar in de kade werd aangetroffen: bij het aanbrengen van het nieuwe voetpad zijn resten losgewoeld en in het maaiveld terechtgekomen.

Afhankelijk van de uitkomsten van de laatste inspectie, volgen zonodig verdere maatregelen. Zodra de mannen in witte pakken klaar zijn, is wandelpad weer voor publiek toegankelijk.

De coördinatie van de schoonmaakoperatie is in handen van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.