Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 september 2003

Vragen van de leden De Vries en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Kent u het bericht "Malfunctioning of IND" op de website van het Platform for International Organisation, waarvan 29 vooraanstaande Nederlandse kennisinstellingen en universiteiten lid zijn?

Is het waar, dat vanwege te late verstrekking van visa nog 65% van de internationale studenten wacht op toelating tot Nederland? Om hoeveel studenten gaat het? Betreft het ook studenten die geen gebruik kunnen maken van een met Nederlands ontwikkelings-samenwerkinggeld verstrekte beurs?

Hoe komt het, dat, hoewel de genoemde instellingen gebruikmaken van een zogenaamde verkorte procedureregeling voor de aanvraag van een Machtiging voor Voorlopig Verblijf (MVV), er blijkbaar toch sprake is van grote vertragingen?

Is het waar, dat de IND en het ministerie van Justitie na klachten van de genoemde instellingen verbetering had toegezegd? Welke maatregelen zijn daartoe getroffen?

Hoe oordeelt u over de klacht dat communicatie met de IND "praktisch onmogelijk" is? Hoe is het gesteld met de telefonische bereikbaarheid van de IND voor de genoemde onderwijsinstellingen?

Hoe wordt omgegaan met financiële schade - bijvoorbeeld in verband met verlopen vliegtickets - van studenten die nog geen visum hebben gekregen? Betreft het ook studenten die geen gebruik kunnen maken van een met Nederlands ontwikkelingssamen-werkinggeld verstrekte beurs? Zo ja, kunt u aangeven hoeveel studenten dit betreft? Wie is verantwoordelijk voor de schade?

Deelt u de mening dat moeizame toelating van buitenlandse studenten de naam van Nederland Kennisland schade toebrengt? Wat gaat u doen om de problemen definitief op te lossen?

---
http://pie.ihe.nl/news/index.htm

---- --