Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden treft voorbereidingen voor preventief fouilleren

In de afgelopen weken vonden er in diverse stadsdelen van Leeuwarden incidenten plaats waarbij sprake was van vuurwapengebruik. Als gevolg van deze misdrijven was er sprake van een ernstige verstoring van de openbare orde. De burgemeester heeft in samenspraak met de politie besloten om voorbereidingen te treffen zodat er in de toekomst een mogelijkheid bestaat tot preventief fouilleren indien de openbare orde (ernstig) wordt bedreigd of verstoord.

Preventief fouilleren dient te worden opgenomen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening); de gemeente treft thans voorbereidingen om deze aan te passen. Eind september wordt de gewijzigde APV in het college van B&W vastgesteld. Naar verwachting zal de raad in december dit onderwerp behandelen.

Teneinde het instrument van preventief fouilleren te kunnen toepassen worden dit najaar nadere beleidsregels vastgesteld in samenspraak met politie en Justitie in het driehoeksoverleg.

Tot slot wordt opgemerkt dat preventief fouilleren alleen in door de burgemeester aan te wijzen gebieden waar de openbare orde ernstig wordt bedreigd of verstoord, zonder aanziens des persoon, kan worden toegepast; het Openbaar Ministerie dient hiervoor toestemming te verlenen.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.leeuwarden_treft_v oorbereidingen_voor_preventief_fouilleren]