Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond over reorganisatie Albert Heijn: cultuur moet om! 03-09-2003

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond betreurt de aangekondigde reorganisatie bij Albert Heijn. Hierdoor verdwijnen bij de supermarktketen, toch één van de pijlers van het vertrouwen in de Nederlandse economie, 440 arbeidsplaatsen. Dienstenbondbestuurder Leloux: ,,We hopen dat met deze reorganisatie het probleem verholpen kan worden, maar ik vrees het ergste. Met name het denken en de cultuur zal fors anders moeten. Door in de overhead te snijden verander je nog niets aan de cultuur en de slagvaardigheid, aldus de bezorgde bestuurder.

Leloux gaat namens CNV Dienstenbond met de directie van Albert Heijn de discussie over de sociale gevolgen aan: ,,Gedwongen vertrek zal tot een minimum beperkt moeten worden, zeker ook kijkend naar de huidige arbeidsmarkt en de voorspelde ontwikkelingen. Bepalend hierbij is dat Albert Heijn in de kern een gezond bedrijf is, dat nog steeds zwarte cijfers schrijft. De schuldenlast van moeder Ahold is hierbij wat het CNV betreft geen argument om een mager sociaal plan af te spreken.

In de levensmiddelendetailhandel neemt Albert Heijn een unieke en tot voor enkele maanden geleden onaantastbare positie in. AH bepaalde de koers, de concurrentie moest volgen. Sedert september 2002 is er echter sprake van een omgekeerde beweging. AH moet nu noodgedwongen de markt volgen. Al een jaar lang verliest de supermarktketen marktpositie en ondanks alle bonusaanbiedingen lopen de klanten over naar de goedkopere concurrent. Het imago van AH moet veranderen, en de eigen kosten moeten daardoor ook naar beneden.

Tussendoor kwam ook moeder Ahold in de problemen, hetgeen het imago zeker niet deed verbeteren. Het roer moet om. De vraag is hoe slagvaardig AH hier nu verder mee omgaat. De directie heeft altijd vanuit een heldere strategie kunnen werken, het ging immers altijd erg goed, terwijl het denken nu 180 graden de andere kant op moet. Binnen de directie hebben inmiddels de nodige personele wisselingen plaatsgevonden, waarbij CNV de hoop uitspreekt dat de wat arrogante en afstandelijke wijze van besturen nu plaatsmaakt voor een wat meer voeten op de vloer mentaliteit.