Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

03-09-2003
Wat is Bijzondere bijstand?
Vergoeding van bijzondere kosten

Via de bijzondere bijstand kan de gemeente Achtkarspelen een (gedeeltelijke) vergoeding geven voor bijzondere kosten die u moet maken en die u niet of heel moeilijk van uw eigen inkomen kunt betalen. De kosten moeten wel noodzakelijk zijn. Vaak gaat het om een bijdrage voor bijvoorbeeld medische kosten.

Maar ook andere kosten die buiten het 'normale' uitgavenpatroon vallen kunnen worden vergoed, zoals duurzame gebruiksgoederen, bijvoorbeeld een wasmachine enzovoort. Daarnaast is in sommige situaties via de bijzondere bijstand een bijdrage in de huurlasten (woonkostentoeslag) mogelijk. Bepaalde aangewezen inwoners kunnen tevens in aanmerking komen voor verschillende vormen van Categoriale bijstand.

Voor iedereen
Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het 'soort' inkomen dat u heeft is niet van belang. Het kan dus zowel bij loon, pensioen en bij een uitkering. U hoeft niet beslist een minimumuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen krijgen. Het is echter wel zo: hoe hoger uw inkomen des te lager de bijzondere bijstand. Er wordt rekening gehouden met uw inkomen én eventueel vermogen.

Aanvragen
Voor het aanvragen van bijzondere bijstand kunt u op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur telefonisch een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale Zaken, telefoon 0511 - 548245. Cliënten kunnen tijdens het telefonisch spreekuur contact opnemen met hun casemanager. Vervolgens wordt het aanvraag- en (eventueel) inlichtingenformulier aan u toegestuurd. In de bijgaande brief staat aangegeven welke bewijsstukken u met de ingevulde formulieren moet inleveren.

Informatie
Telefonisch spreekuur voor cliënten: 9.00 - 10.00 uur. Bezoek van het gemeentehuis alleen op afspraak. Verder verwijzen wij u naar het Digitaal Gemeentehuis op deze site, waar u alles vindt over procedures en regelgeving.