Provincie Limburg

Raad van State verklaart beroep Edelchemie tegen besluit Provincie ingegrond (190)
Edelchemie moet bodemonderzoek uitvoeren

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroep ongegrond verklaart dat Edelchemie Panheel B.V. heeft ingesteld tegen het besluit van de Provincie Limburg om Edelchemie te bevelen een bodem-onderzoek te doen. Dat bodemonderzoek moet zij naar de mening van GS doen omdat Edelchemie de bodemverontreiniging heeft veroorzaakt.

In de uitspraak van woensdag 3 september stelt de Raad van State vast: Naar het oordeel van de Afdeling is appellante (Edelchemie, red.) daarom terecht aangemerkt als degene door wie het onderzoeksgeval is veroorzaakt. Waarmee de Raad van State het besluit van de Provincie om Edelchemie te verplichten de bodem te onderzoeken, ondersteunt.

Ten aanzien van de stelling van Edelchemie dat de Provincie meer zou moeten onderzoeken voordat een onderzoeksbevel mag worden gegeven stelt de Raad van State: dit verdraagt zich niet met het systeem van de Wet bodembescherming. Het is immers één van de doelstellingen van een dergelijk onderzoek om de exacte omvang en mate van verontreiniging vast te stellen.

Andere bronnen van verontreiniging die door Edelchemie naar voren zijn geschoven worden terzijde geschoven als een niet nader onderbouwde veronderstelling. Ook stelt de Raad van State: "De stelling (van Edelchemie) dat de geconstateerde verontreiniging ten dele oorzaak vindt in de "trambanen" en oude mijngasleidingen, strookt niet met de onderzoeksgegevens."

De uitspraak onder zaaknummer 200206961/1 is op www.raadvanstate.nl en rechtspraak.nl te vinden.
3-9-2003 16:31