Gemeente Alkmaar


Maatschappelijke begeleidingsgroep Rekerhout van start

Alkmaar, 3 september 2003

Op woensdag 27 augustus jongstleden was de eerste bijeenkomst van de maatschappelijke begeleidingsgroep die de gemeente gaat adviseren bij het ontwikkelen van een Beheer- en inrichtingsplan voor park de Rekerhout in Alkmaar-Noord. De begeleidingsgroep is in het leven geroepen in aansluiting op een brede bewonersbijeenkomst die op 12 mei plaatsvond. Tijdens en na deze bewonersavond toonden veel bezoekers van het park zich geïnteresseerd in en betrokken bij de ontwikkeling van het Beheer- en inrichtingsplan.

Park de Rekerhout, dat inmiddels zo'n 25 jaar bestaat, wordt gemoderniseerd. Om een goed beheer- en inrichtingsplan te kunnen ontwikkelen, wil de gemeente weten wat de wensen en ideeën zijn van omwonenden en bezoekers van het park. Daartoe werd op 12 mei jongstleden een bewonersbijeenkomst in het Jan van Scorel College georganiseerd. Circa honderd wijkbewoners gaven gehoor aan de uitnodiging van de gemeente om te komen meepraten en -denken over de toekomst van het park. Mensen die niet op de bewonersavond konden of wilden komen, konden via een antwoordkaart toch hun mening geven over het park; 316 kaarten werden teruggestuurd. Via de bewonersavond en de antwoordkaarten zijn in totaal 1900 punten ter behoud of verbetering aangedragen.
Sterke kanten die naar voren kwamen, waren onder meer de variatie, het groen en de natuur, de sportvoorzieningen, de grootte en de centrale ligging. Kritiek was er op het zwerfvuil, het achterstallig onderhoud, de bewegwijzering, overlast van fietsers en bromfietsers, vandalisme en (on)veiligheid. Ook het onderwerp `honden' was een hot item. Daarnaast werden er veel ideeën gelanceerd. Veel mensen willen de kruidentuin graag terug, evenals de speeltoestellen voor jonge kinderen. Verder werd er gevraagd om meer rozen in het park en om een horecagelegenheid.

Begeleidingsgroep
In vervolg op de brede bewonersavond vond op woensdag 27 augustus de eerste bijeenkomst van de maatschappelijke begeleidingsgroep plaats. Deze groep gaat de gemeente adviseren bij het ontwikkelen van het beheer- en inrichtingsplan voor de Rekerhout. De deelnemers aan de begeleidingsgroep zijn afkomstig uit allerlei organisaties, zoals wijkraden, natuur- en milieugroepen, het Jan van Scorel College en de kinderboerderij. Daarnaast doen enkele bezoekers van het park mee aan de begeleidingsgroep. De deelnemers hebben zich opgesplitst in vier groepen, die zich bezig gaan houden met vier hoofdthema's: het natuurlijke park (flora en fauna), het mooie park (beleven en genieten), het actieve park (sport, spelen en activiteiten) en het duidelijke en veilige park (oriëntatie, informatie en gevoel van veiligheid). Uitgangspunt zijn de reacties die zijn ingebracht tijdens de bewonersavond en via de antwoordkaarten.

Conceptplan
De projectgroep van de gemeente is momenteel bezig een extern bureau in de arm te nemen, die ondersteuning gaat bieden bij het opzetten en uitvoeren van het beheer- en inrichtingsplan. Dit bureau gaat ook deelnemen aan de bijeenkomsten van de maatschappelijke begeleidingsgroep.
Begin volgend jaar is een concept Beheer- en inrichtingsplan gereed. Dan wordt opnieuw een brede bijeenkomst georganiseerd voor bewoners van De Mare en de Huiswaard.