Het Nederlandse Rode Kruis

03 september 2003
Rode Kruis helpt Vietnamese boeren na overstroming

In augustus 2002 overstroomden provincies in de Mekong Delta en de centrale regio van Vietnam. Hierbij kwamen 258 mensen om het leven en werden 130.000 huizen en 53.000 hectare rijstvelden vernietigd. Het Nederlandse Rode Kruis voorzag 7500 gezinnen die hun middelen van bestaan hadden verloren van huishoudelijke artikelen en biggetjes.

Onmiddellijk na de ramp werkten vrijwilligers van het Vietnamese Rode Kruis dag in dag uit om hulpgoederen te brengen naar de duizenden slachtoffers van de overstromingen.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft met hulp van ECHO-gelden 7000 gezinnen voorzien van huishoudelijke items. Veel gemeenschappen waren alleen met boot bereikbaar. Gezinnen die voor hulp van het Rode Kruis in aanmerking kwamen wonen vaak in zeer armoedige omstandigheden.

Een vrouw leest de inhoud van de emmer voor aan haar kinderen: een deken, muskietennet, pannenset, waterpurificatietabletten en zeep.

In de provincies Nghe An en Ha Tinh in centraal Vietnam deelde het Rode Kruis varkens uit aan 500 gezinnen. Hiermee hebben deze gezinnen, die vaak alles verloren zijn, weer een bron van inkomsten. Ieder gezin kreeg twee biggen, cement voor het bouwen van een onderkomen voor de biggen en voer voor drie maanden. Na drie maanden zijn de biggen vetgemest en klaar voor de verkoop. Van de opbrengst kunnen twee nieuwe biggen gekocht worden en houden de gezinnen zo'n 30 euro over. Veel gezinnen willen uiteindelijk van de opbrengst een buffel kopen.

Meer informatie:

* Vietnam: hulp aan slachtoffers van overstromingen (meer foto's)
* Meer over noodhulp