FNV

'Normering topsalarissen Tabaksblat slag in de lucht' De FNV betreurt het dat de vakbeweging niet is betrokken bij de opdracht en de samenstelling van de commissie-Tabaksblat die een gedragscode voor corporate governance heeft opgesteld, waarin onder meer aanbevelingen zijn gedaan voor de beloning van topmanagers. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine
De code is te veel gericht op herstel van vertrouwen van de kapitaalmarkt en te weinig op de werknemers van de onderneming. De commissie heeft zich in deze met de rug naar de arbeidsmarkt gekeerd.

Ook is de vakcentrale niet tevreden met de bepalingen inzake de bezoldiging van bestuurders van grote ondernemingen. De FNV mist normen die verwijzen naar maatschappelijke aanvaardbaarheid van topbeloningen. Zij noemt het uitgangspunt van de commissie dat de beloning zodanig moet zijn, dat daarmee goede bestuurders kunnen worden aangetrokken, "een slag in de lucht".

De FNV vindt ook dat ontslagvergoedingen niet automatisch op één jaarsalaris moeten worden vastgesteld. De vakcentrale stelt voor die vergoeding te beperken tot één maandsalaris per gewerkt jaar.

De FNV verwijt het kabinet grootspraak, lafheid en gebrek aan daadkracht in deze kwestie. Balkenende II had toegezegd fiscale maatregelen te treffen om excessieve beloningen af te romen, maar heeft daar onlangs van afgezien.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer aandacht voor de harde aanval op de vut; het jeugdwerkplan van de FNV; de aanslag op het ziekenfonds; en het laatste nieuws over de acties van de FNV.

3 september 2003