Lijst Pim Fortuyn


datum: 3 september 2003

PERSBERICHT

GEEN FINANCIËLE INJECTIE VOOR KLIQ

De LPF keurt een financiële injectie van 43 miljoen euro aan Kliq af. De organisatie Kliq blijkt na verzelfstandiging niet concurrerend te kunnen opereren. Na de eerdere miljoenen in de overgangsfase van overheidsbedrijf naar zelfstandige organisatie moet de geldkraan dicht. Een nieuwe financiële injectie zal de marktverhoudingen verstoren. Het is te verwachten dat het beschermen van de werkgelegenheid bij Kliq leidt tot banenverlies bij echte commerciële reïntegratiebureaus.

Wij vragen ons af of commerciële marktpartijen nu wél een toekomst zien voor een falend
ex-overheidsbedrijf. Naar ons idee blijft de toekomst van Kliq ook na de reddingsoperatie onzeker. Wij vragen ons daarom af of het niet verstandiger is het bedrijf te ontmantelen en de waardevolle assets afzonderlijk te verkopen aan marktpartijen , aldus LPF-woordvoerder João Varela.

De geschiedenis toont aan dat de overheid niet kan denken als ondernemer, stelselmatig de verkeerde argumenten hanteert en dwangmatig naar de gewenste oplossing redeneert. Op een meer principieel niveau zouden wij willen stellen dat alle staatssteun aan voormalige overheidsbedrijven, zeker als ze moeten opereren in een krimpende vechtersmarkt, ongewenst en ongepast is. Het kleine beetje werkgelegenheid wordt duur betaald en het is niet ondenkbaar dat deze oneerlijke concurrentie elders in de markt faillissementen zal opleveren met bijbehorend banenverlies die wellicht het behoud van deze 600 banen zal overstijgen.

Vanaf 2003 zou Kliq zelfstandig moeten functioneren. De geldkraan zou dan dichtgaan, was eerder door de overheid afgesproken binnen de voorwaarden voor het verzelfstandigingsproces.

Kliq komt voort uit de vroegere arbeidsbureaus. Het bedrijf, dat volledig eigendom is van de overheid, moet zich sinds 2003 zien te redden op de nieuwe, commerciële markt voor het reïntegreren van werklozen en arbeidsongeschikten.