RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0806-0827 Hilversum, 31 juli 2003

STAMPS
Vierdelige serie rondom jongerenculturen

VIER HERHALINGEN OP WOENSDAG 6, 13, 20 EN 27 AUGUSTUS EN VANAF 3 SEPTEMBER EEN NIEUWE SERIE
VAN 20.00-20.25 UUR, RVU / NEDERLAND 3

"Jongeren van nu hebben geen idealen.
Ze zijn futloos, ongeïnspireerd en staan nergens meer voor. Jonge mensen van nu zijn zielloos."

"Rot op! Yo en Vette Pech. Je linked niet helemaal, je bent een beetje troebel!"

Misschien is het even wennen, zeker anders dan we gewend zijn. Op zoek naar identiteit en eigenheid wordt de wereld door jonge mensen op een andere manier ingedeeld. Het gaat er niet meer om of je links of rechts bent, progressief of conservatief. Het gaat om Hip Hop, Straight Edge, Gothic, Nerd... Je hoort bij een groep! Een groep met eigen normen en waarden, met eigen regels en wetten. Jonge mensen met een zelfde kledingstijl, een eigen muzikale smaak én met een eigen kijk op de mens en de wereld. En die mening verwoord je in een rap; of je kleedt je altijd in het zwart, schminkt je gezicht wit, en ook de dood komt in jouw spirituele leven voor; HardCore Punkmuziek makend strijd je voor Animal Welfare, ben je veganistisch, tegen alcohol en tegen losbandige seks; je surft over het net, eist XS4all, omdat wereldwijde communicatie en informatie een ultieme democratie waarborgt; je bent tegen kerk en religieuze institutionalisering, omdat Jezus liefde is en iedereen kan helpen.

Jonge mensen geen idealen meer?
"Rot op! Yo en Vette Pech. Je linked niet helemaal, je bent een beetje troebel!" Jonge mensen zijn op zoek, geëngageerd en maatschappelijk bewust!

In vier televisieprogramma's worden jonge mensen geportretteerd. Nerds, Straight Edgers, Reli's, Hiphoppers en Gothics over principes & idealen, religie, seks & relaties en de toekomst.

STAMPS, een serie rondom jongeren subculturen is een project van Rien Vrijenhoek Produkties in opdracht van de RVU educatieve omroep.

Regie: Britt Lap en Taco Lemstra. Research & interviews: Caroline van Kampenhout. Stagiaire regie: Bas Ackermann. Stagiaire research: Joyce Daamen. Productie: Joachim van Trommel Vormgeving: 4WD. Eindregie & samenstelling: Rien Vrijenhoek. Eindredactie RVU: Wim Beijderwellen

N.B. Bij de televisieserie is het boek STAMPS, jongeren subculturen: bizar, vet of vaag?! verschenen, dat nu opnieuw wordt aangeboden.

Een boek met een inleidend essay over jongeren subculturen, met uitgebreide informatie over de in de televisieserie geportretteerde subculturen, interviews met jonge mensen en met verwijzingen naar websites en naar aanverwante literatuur. Een boek dat jonge mensen zelf aan het woord laat over de in hun ogen belangrijke zaken in het leven en dat - mede door de bijzondere fotoportretten - een origineel beeld geeft van 'de' hedendaagse jongere. Een boek voor jongeren zelf maar ook voor ouders die willen weten wat er nú onder jongeren leeft.

Te bestellen door ¤ 9,50 over te maken op postbankrekening 66888 ten name van de RVU in Hilversum, onder vermelding van 'STAMPS'. Ook te koop in de boekhandel, isbn 9080362549.

Een herhaling van 12, 13, 14 en 15 juni 2000.

Deze herhalingen worden in september 2003 gevolgd door een nieuwe serie:

STAMPS THE MIX

Wat is dat toch met die nieuwe generatie?
Dan is hun haar te lang en hun kleding te slordig, dan weer hun moraal ver te zoeken. Met die nieuwe generatie is het altijd hommeles.
Altijd zetten ze de normen en waarden onder druk.
En als je denkt dat je het gehad hebt: dan is het nog een multiculturele generatie ook!

Dagelijks hebben de jonge mensen als multiculturele generatie met elkaar te maken, autochtoon en allochtoon. Hoe verzoenen ze al hun tegenstrijdige ideeën in een leefbaar compromis? Welke nieuwe zuilen ontwikkelen zich in Nederland? Hoe denken de mensen over twintig jaar? Aan de jonge generatie kun je aflezen hoe het Nederland van morgen eruit ziet.

De jonge generatie is diverser dan ooit. In Nederland heeft zich een multiculturele generatie gevormd die niet alleen onderling veel van elkaar verschilt. Wat ze namelijk onderling bindt is dat 'ze' het anders doen, maar dat 'ze' allemaal op zoek zijn naar een eigen bijdrage aan de discussie over de nieuwe generatie.

rvu.nl/stamps

Meer informatie: RVU Communicatie, 035.6771482, communicatie@rvu.nl

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---