RVU

747AM / Radio 1 P E R S B E R I C H T

PB 0825-0829 Hilversum, 19 augustus 2003

ELF GENOMINEERDEN STRIJDEN OM RVU RADIOPRIJS 2003

25, 26, 27, 28, en 29 AUGUSTUS 2003 TUSSEN 16.02-17.00 UUR, RVU/747AM EN VIA RNW EN VAN 22.00-23.00 UUR NOGMAALS TE BELUISTEREN VIA RADIO NOORD-HOLLAND HERHALINGEN DIEZELFDE NACHT OP RADIO 1 VAN 00.00 ­ 01.00 UUR

FINALE: WOENSDAG 3 SEPTEMBER 2003 VAN 14.00-15.00 UUR, RVU/747AM

De inzendingen van de RVU Radioprijs, de aanmoedigingsprijs voor studenten aan de radio-opleidingen in Nederland en Vlaanderen, staan dit jaar vooral in het teken van actuele maatschappelijke thema's als de aanslag op Pim Fortuyn en de MKZ crisis. Na jaren waarin jonge makers veelal de eigen angsten, twijfels en tekortkomingen in radioklanken verbeeldden is er nu meer aandacht voor de situatie van anderen: allochtonen, mensen in oorlog, liefde & dood.

Ondanks alle discussies over bezuinigingen, radioprogramma's die worden stopgezet en zenders die moeten verdwijnen, blijft de interesse van jonge radiomakers voor het medium radio bestaan. De RVU Radioprijs kreeg dit jaar 36 inzendingen (het op één na hoogste aantal in de twaalf jaar dat de RVU Radioprijs bestaat). De meeste programma's kwamen van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en het RITS, de radio-opleiding van de Erasmushogeschool in Brussel. De kwaliteit van de door de studenten gemaakte programma's stijgt: er wordt in z'n algemeenheid meer nagedacht over inhoud en vormgeving van de programma's en de techniek is beduidend beter verzorgd.

747AM Publieksprijs
De nominatiecommissie (Vincent van Merwijk en Jaap Vermeer) selecteerde uit de inzendingen 11 programma's die zullen strijden om de eerste, tweede en derde prijs. Alle winnaars krijgen een geldprijs en voor de winnaar van de eerste prijs ligt er bovendien een contract klaar voor het maken van een radiodocumentaire voor de RVU. Daarnaast zullen de luisteraars van 747AM, Radio 1 en de Wereldomroep via internet het programma kiezen dat in aanmerking komt voor de 747AM Publieksprijs: een prijs van de luisteraar voor één van de genomineerde programma's. De stemmen kunnen worden uitgebracht vanaf de week van eerste uitzending. Programma gemist? Na de uitzending zijn ze nog te beluisteren via rvu.nl. Vorig jaar werden bijna 1300 stemmen via internet uitgebracht.

rvu.nl/radioprijs

Jury
Een vakjury maakt op woensdag 3 september (14:00 uur) in een rechtstreekse uitzending op 747AM de winnaars bekend. De jury bestaat dit jaar uit:
- Lieneke van Schaardenburg; docente radiojournalistiek, verbonden aan de School voor Journalistiek te Utrecht
- Ali Lazrak, sinds 15 mei 2001 kamerlid voor de SP. Voorheen eindredacteur bij de NPS radio
- Tjhoi Ngsauw, Vlaams radiomaker verbonden aan het vermaarde programma 'Piazza'
- Rob Trip, radio & televisie presentator, voorzitter van de jury
- Maarten Huygen, voormalig televisierecensent van NRC Handelsblad.

Presentatie: Henk van Middelaar (interviewer/documentairemaker RVU). Redactie: Louis Bogaers (eindredactie) Vincent van Merwijk (programmaleider RVU Radio), Jaap Vermeer (zelfstandig radiodocumentairemaker).

UITZENDINGEN GENOMINEERDE PROGRAMMA'S RVU RADIOPRIJS 2003:

Maandag 25 augustus: 747AM 16.02-16.45 uur: 'Oh mijn God!..Pim ligt hier...' Het programma reconstrueert op indringende wijze de gebeurtenissen op 6 mei 2002, de moord op Pim Fortuyn. Medewerkers van 3FM, de radiomakers die Fortuyn in zijn laatste gloriemomenten meemaakten, vertellen over de schokkendste momenten van hun leven. In een ijzingwekkende montage laat de maker de luisteraar in de huid kruipen van de getuigen op de avond van de moord. 'Je probeert gewoon te vertellen wat je ziet en alle regeltjes die je hebt geleerd zijn niet meer van toepassing. Later blijkt dat ook goeie radio te zijn, als je dat zo mag noemen.' Een jaar na de ervaringen van die avond proberen de radiomakers de moord een plaats te geven in hun leven: 'Er mag wel iets heel heftigs gebeuren wil het me nog interesseren qua nieuws; je valt in slaap bij de vogelpest en je doet een dutje bij de kabinetsformatie' (Arno Leblanc, Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg)

Maandag 25 augustus: 747AM, 16.45-17.00 uur: 6 - 4 ­ 1962 Mark komt in bezit van een merkwaardige foto waarop zijn vader en Lee Harvey Oswald, de man die vermoedelijk John F. Kennedy vermoordde, broederlijk naast elkaar staan. Uit Marks mond vernemen we dat zijn vader een gestaalde communist was. In een vlot programma vertelt programmamaker Davy Scheerlinck over de mogelijke betrokkenheid van een Belg bij de moord op JFK. (Davy Scheerlinck, RITS, Brussel,)

Dinsdag 26 augustus: 747AM, 16.02-16.25 uur: Dansen met stieren Programmamaker Eva Moeraert gaat in Zuid Spanje op zoek naar 'el duende', het unieke gevoel van stierenvechters, flamencodansers en zigeunermuzikanten. Op haar zoektocht belandt ze in de café's van Jerez de la Frontera, in de arena van het stierengevecht en in de kleedkamer van de enige Nederlandse stierenvechter, Nikko Norte. Samen breken ze 's nachts in bij een lokale stierenfokker. Muziek, strijd, liefde, dood.... 'Op het moment dat 'el duende' je overkomt hoeft niemand je uit te leggen dat je er bent en dat je meemaakt wat je mee zou moéten maken...' (Eva Moeraert, RITS, Brussel, )
Dinsdag 26 augustus: 747AM, 16.25-16.35 uur: Hoe overleef ik de 21ste eeuw 'Programmamaker Liesbeth Bernolet ontwierp een handleiding om de 21e eeuw te overleven: hoe word ik de nieuwe man of vrouw, hoe overleef ik financieel... 'Geld is geluk, maar geluk is broos. Je geld gaat eraan, jij gaat eraan...' In luistersessies reikt de maker de luisteraar de helpende hand in deze verwarrende jaren van dreigend terrorisme, mediamanipulatie en opgroeiende kinderen. (Liesbeth Bernolet, RITS, Brussel)

Dinsdag 26 augustus: 747AM, 16.35-17.00 uur: Een dal van diepe duisternis In een terugblik op de eerste dagen van de MKZ crisis in Friesland neemt programmamaker Herman Vijlbrief de luisteraar mee in de wereld van een boer en boerin die machteloos moesten toezien hoe hun gezonde dieren werden afgemaakt. Als zijn stallen op het punt staan geruimd te worden neemt de boer wraak op de mannen die zijn vee moeten afmaken door ze in de stal bestraffend toe te spreken en óver hun hoofden heen tot God te roepen: 'Here God vergeef ze want ze weten niet wat ze doen...'. (Herman Vijlbrief, Postdoctorale opleiding RTV-journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen)

Woensdag 27 augustus: 747AM, 16.02-16.40 uur: Zoeken naar je identiteit De dertienjarige Nina neemt afscheid van Guido, de jongen die ze was. Pubertijdremmers, genderdysforie, transseksualiteit. Programmamaker Laura van der Veen maakte een begripvolle reportage over de wereld van een meisje dat in een jongenslichaam geboren werd. De ontmoetingen met het meisje, haar ouders en artsen nemen ons mee in de wereld van iemand die zoekt naar een eigen identiteit. Definitieve stappen op het gebied van geslachtsverandering zullen pas worden genomen na haar 18e jaar. Vader Gerard: 'Ze is lichamelijk nog een jongetje, haar vriendinnetjes krijgen nu borstgroei. Als er een klassenavond is en ze gaan schuifelen, dan wordt zij niet gevraagd. Dat vind ik sneu voor haar.' (Laura van der Veen, Hogeschool Utrecht, Faculteit Communicatie en Journalistiek)

Woensdag 27 augustus: 747AM, 16.40-17.00 uur: Remind me In een met levendige klanken vormgegeven radiodocumentaire volgen we de ervaringen van een soldaat. Programmamakers Lieselot Terryn en Kris de Troch plaatsen de impressies van de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog in een soundscape van moderne oorlogsvoering.. 'Ik zie, voel de scherven met een gesis als roodgloeiend ijzer in water, vlak langs mijn hoofd, ik laat mijn geweer vallen omdat de luchtroom van een explosie zo heet is dat mijn handen ervan branden.' (Lieselot Terryn & Kris de Troch, RITS, Brussel)

Donderdag 28 augustus: 747AM, 16.02-16.40 uur: Ik Romeo, jij Julia Programmamaker Annemarie Bouwman registreerde het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Eric en Marijke. Als tieners werden ze hevig verliefd op elkaar, maar door onhandigheid en omstandigheden kwam het nooit verder dan een prille jeugdliefde. Maar de liefde is vele jaren lang blijven doorsmeulen. Twee gestrande huwelijken en een aantal kinderen verder kunnen de twee elkaar nog steeds niet vergeten en komt het jaren later tot een nieuwe ontmoeting. (Annemarie Bouwman, RITS, Brussel)

Donderdag 28 augustus: 747AM, 16.40-17.00 uur: Ons Ellen Ellen is dood. Een meisje dat geboren werd in een groot gezin en dat veel te jong stierf. Programmamaker Isabel Voets weet een trieste gebeurtenis liefdevol vorm te geven en laat de vader en moeder aan het woord over de dood van hun dochter Ellen. Een bijzonder sfeerbeeld van een gezin dat de dood een zinvolle plaats in het leven weet te geven. (Isabel Voets, Hogeschool Antwerpen, afdeling Woordkunst) Vrijdag 29 augustus: 747AM, 16.02-16.30 uur: Kinderen van de Oekraïne Over de wees- en pleegkinderen van de Oekraïne maakte programmamaker Willem-Paul de Mooij een informatieve buitenlandreportage. De Oekraïne is een land met tien miljoen kinderen, waarvan honderdduizend zonder ouderlijke zorg. Christelijke hulpverleners van Oost Europa Zending werken in weeshuizen, met pleeggezinnen en met kinderen die aan hun lot worden overgelaten. Het aantal kinderen dat werd achtergelaten is de laatste jaren met meer dan 50% toegenomen, 80% van de jongens die in kindertehuizen zijn opgegroeid komt in handen van maffia en 80% van de meisjes belandt in de prostitutie.' (Willem-Paul de Mooij, Hogeschool Utrecht, Faculteit Communicatie en Journalistiek)

Vrijdag 29 augustus: 747AM, 16.30-17.00 uur: Harde Noten Mooi tijdsbeeld over een socialistisch koor dat strijdliederen zong in de idealistische jaren '70 en '80. Programmamaker Selçuk Akinci laat de koorleden terugblikken op een tijd waarin ze dachten met idealisme de wereld te kunnen veranderen: 'We streefden toch de wereldrevolutie na en dat is geloof ik net niet gelukt'. Zuid-Afrika was nog in handen van de blanken, in Midden-Amerika werd de vrijheidsstrijd gestreden, Mao was nog het Grote Voorbeeld. Maar het animo voor de strijd zakt dramatisch in. Op bijeenkomsten van linkse groeperingen werd het koor gevraagd, niet in de laatste plaats om de bijeenkomst wat 'vulling' te geven... 'Dan werd er gezegd: en nu komt het koor, en dan stonden wíj op en bleken we bijna de enigen in de zaal te zijn...' (Selçuk Akinci, Fontys Hogeschool Journalistiek, Tilburg)

De genomineerde programma's zijn te horen in de week van 25 t/m 29 augustus, van 16:00- 17:00 uur op 747AM en de Wereldomroep (RNW) en nogmaals van 22.00-23.00 uur te beluisteren via Radio Noord-Holland. Herhalingen diezelfde nacht van 00:00-01:00 uur op Radio 1, na 'Met Het Oog Op Morgen'.

N.B.: FOTO'S VAN DE GENOMINEERDEN EN CD'S VAN DE VERSCHILLENDE PROGRAMMA'S ZIJN OPVRAAGBAAR

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---